Profwielrenner (1980-1990), Ploegleider en teammanager (1991-2017)
Tegenwoordig eigenaar Royal Sportmanagement B.V.
Verleden jaar nam ik deel aan een bijzonder fietsevenement dat finishte op een groot sportcomplex. De deelnemers konden na afloop douchen in de accommodatie van de voetbalvereniging. Zoals waarschijnlijk gebruikelijk op zaterdagmiddagen was het na de afgewerkte voetbalwedstrijden een drukte van belang in en rond de kantine. Buiten, aan de voorzijde zat een dozijn sporters te trekken aan een sigaretje. Binnen vonden de frikandellen, kroketten en ballen gretig aftrek. Rook en voeding werden doorgespoeld met bier, de ambiance was luchtig luidruchtig.
De coronacrisis slaat bressen in de georganiseerde sportbeoefening. Wedstrijdschema’s staan op de kop, sponsors haken af, inkomstenbronnen drogen op. Kantines vormen voor veel verenigingen de ruggengraat en verschaffen het bestaansrecht. Op 1 mei maakte de overheid bekend een steunpakket van 110 miljoen euro ter beschikking te stellen aan de sportverenigingen. Zal dit voldoende blijken te zijn nu we zijn aanbeland in de tweede coronagolf?
Het kabinet maakte eind juni bekend de KLM met een pakket van 3,4 miljard euro de crisis door te helpen. Daaraan werd een aantal voorwaarden verbonden. Kostenreducties, minder nachtvluchten en een ‘actieve bijdrage aan duurzaamheid.’
Ondertussen is het Voedingscentrum een campagne gestart gericht op de lagere en middelbare scholier: de Gezonde Schoolkantine. De volksgezondheid holt achteruit, alarmerend stijgende zorgkosten zullen bij ongewijzigd beleid een steeds groter deel van onze welvaart opsouperen. Verstandig om de jeugd het belang van verantwoorde voeding bij te brengen. ‘Etenschap’ zou een vaste plaats moeten krijgen in de lespakketten.
Uit de coronacrisis is een aantal lessen te trekken. Onze leefstijl bepaalt voor een belangrijk deel hoe sterk ons pantser is om de gevolgen van het virus te weerstaan. Een betere bepantsering betekent minder druk op onze medische faciliteiten en beheersbare zorgkosten. Daar mag, nee moet de overheid op een verantwoorde manier in bijsturen. Betutteling? Zonder rookverbod zouden we nu nog in treinen, vliegtuigen en restaurants zitten te verstikken. Wat een verademing.
We worden echter onverminderd door de industrie met een suikerklontje in het riet gestuurd. Onze held Max Verstappen wordt als boegbeeld ingezet door een verslavend mierzoet drankje zonder enige toegevoegde voedingswaarde. Het grootste deel van de schappen in supermarkten staat hoog opgetast met zoetige rommel. Fastfoodrestaurants schieten in grote steden als paddestoelen uit de grond. De evolutionair zorgvuldig opgebouwde balans tussen inspanning, brandstof en herstel is ernstig verstoord.
Als actief wielrenner moest ik er soms voor waken dat ik niet fietste voor de beloning. Niets is verleidelijker dan jezelf na een inspanning volgooien met lekkernijen. Vooral in een rijkelijk met snacks en alcohol bevoorrade sportkantine. Sport als voorbereiding op een gezellig uitbuikfeestje? Het zou vooral een van de pijlers van een verantwoorde leefstijl moeten vormen.
Op vele fronten zullen we dit gevecht moeten aangaan. Met vele positieve effecten als gevolg. Meer bewegen en een verantwoorde voedingskeuze leiden tot een gezondere landbouw, een schonere leefomgeving, lagere zorgkosten en een toegenomen welvaartsniveau. Daarom ben ik er voorstander van dat de overheid de sport steunt. En daarnaast aanvullende eisen stelt. Junkfood, alcohol, roken en sport zijn onverenigbaar. Voor wat hoort wat, nietwaar KLM?