Is veldrijden géén topsport?

Veldrijden is géén topsport, de 60 deelnemers die zich hadden aangemeld voor het NK veldrijden zijn géén topsporters. Zwart op wit staat het zo in het besluit waarmee burgemeester Pieter van Maaren – op advies van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid – een streep heeft gehaald door het NK op 10 januari langs de wallen van het vestingstadje Zaltbommel.

Géén topsporter – zo geldt dat ook voor Mathieu van der Poel, de wielrenner van 2019 én 2020, de sportman van vorig én vrijwel zeker ook dit jaar als die verkiezing gewoon was doorgezet, zoals in de meeste andere landen. Zo geldt dat ook voor de vrouwen die overal elke cross domineren.

Géén topsport – zo wordt dus geoordeeld over veldrijden, een tak van het wielrennen die afgelopen zondag nog een uur topspanning te zien gaf op tv met een driekamp rond de Citadel van Namen. Strijd op de grens van het lichamelijk vermogen en mentale kracht, door drab en derrie.

Mathieu van der Poel


Hoe komt zo’n verbod in Zaltbommel tot stand? In zijn burgemeesterskamer baseerde Van Maaren zich op een lijst waarop veldrijden, ja zelfs al het wielrennen, ontbreekt. Wél korfbal, wél rolstoelbasketbal, wél squash, wél badminton, wél zaalvoetbal en nog 20 andere sporten. Allemaal topsport en tijdens de lockdown toegestaan op het hoogste nationale niveau.

Met die lijst heeft NOC*NSF na lang aandringen een reeks ontheffingen kunnen afdwingen bij sportminister Tamara van Ark. De bonzen van de wielrenunie bleken niet in staat zich sterk te maken voor hún sport.

Zo’n lijst maakt het adviserende instanties als GGD en Veiligheidsregio makkelijk om elk risico uit de weg te gaan. Geen NK veldrijden dus in de vrije natuur langs de Waal, afgesloten voor publiek, op een zondag dat de kerken in dezelfde gemeente vol mogen blijven lopen.

,,Met ons plan is Zaltbommel op 10 januari het veiligste plekje van Nederland”, betoogde Roy Schimmer, voorzitter van de organisatie, tevergeefs. Veiliger ook dan Hulst waar een week eerder een wereldbekerwedstrijd veldrijden wél mag doorgaan?

Ook daar in Zeeuws-Vlaanderen hebben GGD, Veiligheidsregio en burgemeester de risico’s moeten afwegen. En het virus zal er heus niet minder boosaardig zijn dan aan de Waal.

4.8 6 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Henk Wijlhuizen
Henk Wijlhuizen
24-12-2020 22:58

En dan zeggen wij die domme Belgen maar het is andersom die domme Nederlander gewoon koersen en Zaltbommel veiligste plek slaat nergens op.