Eerbetoon aan Ab Krook

Dinsdag 13 oktober overleed Ab Krook, zesenzeventig jaar oud. Ab was schaatsen maar ademde wielrennen. Tussen 1980 en 2007 beklom ik als wielrenner of ploegleider talloze cols tijdens de Tour de France. Vrijwel elke Tour dook tijdens een beklimming de expressieve, passie uitstralende verschijning van Ab op. Vurige aanmoedigingen en een blikje fris waren het overdrachtelijke duwtje in de rug dat elke Nederlander meekreeg.

Ab Krook in 1976.
FOTO: WIKIPEDIA

Ruimschoots voldoende, de mentale opkikker leverde veel meer op dan een fysieke duw. En sportieve Ab wilde zich vanzelfsprekend op geen enkele manier mengen in het koersverloop. Ab en zijn vrouw Ineke bivakkeerden bij voorkeur op een rustige plek, strategisch en goed zichtbaar opgesteld. Aanvankelijk in een tentje, later verplaatsen zij zich met een comfortabel campertje. Ooit was hij trainer-adviseur van een van de renners uit mijn ploeg: Eddy Bouwmans. Later was hij als adviseur betrokken bij de wielerploeg van De Rijke.

Vele gepassioneerde discussies heb ik met Ab gevoerd over de snij- en raakvlakken van wielersport en schaatsen. Een van zijn uitspraken was ooit: ‘Ik snap niet wat jullie in het wielrennen uitspoken rond die dopingproblematiek. De problemen zijn in het schaatsen niet anders, bij jullie echter ligt echter alles altijd op straat.’ In 2002 besloot ik Ab een kijkje te laten nemen in de keuken van de wielersport. Ik wist dat hij dat enorm zou waarderen.

Het seizoen 2002 werd voor onze Rabobankploeg gemarkeerd door de sportieve ruzie die wij tijdens verschillende koersen uitvochten met de ploeg van Lance Armstrong: US-Postal service. Het gaat te ver om in te gaan op de details maar deze vete bereikte tijdens de Tour de France een voorlopig hoogtepunt. De emoties liepen hoog op. Tijdens de laatste etappe naar Parijs deelden Tourwinnaar Lance Armstrong en ploegleider Johan Bruyneel vanuit de ploegleiderswagen champagne uit in de Tourkaravaan. Lance passeerde mijn auto met een glas in de hand, keek schuin om en fulmineerde: ‘We will come to the Tour of Holland with a very strong team and fuck you guys up!!’ Ik ben nooit weggefietst van een stevige sportieve ruzie dus ik had al onmiddellijk zin in de aanstaande Ronde van Nederland. Welke vanzelfsprekend ook van groot belang was voor sponsor Rabobank.

Victor Hugo Pena met de gele trui in de Tour de France in 2003. Een jaar eerder was de Colombiaan dicht bij de eindzege in de Ronde van Nederland, waar nog een gevecht tussen US Postal en Rabobank werd uitgevochten voor de ogen van Ab Krook.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Een maand later was het zover. US-Postal nam met een sterke ploeg deel aan de vijfdaagse Ronde, zonder Lance. De dagen voorafgaand aan de laatste en zwaarste etappe in Limburg werden gekenmerkt door voortdurende tactische, spectaculaire doch sportieve ruzies tussen beide ploegen. US-Postal renner Victor Hugo Peña stond aan de leiding voor de laatste rit en ik had een tactisch plan gemaakt om hem en zijn ploeg uit de trui en uit de ronde te fietsen. Het slechte weer die zaterdag zou een extra bondgenoot vormen. Vrijdagavond besloot ik Ab te bellen en hem uit te nodigen als gast in mijn ploegleiderswagen. Een ervaring die hij nooit eerder had ondergaan en ik wist dat het een uiterst spectaculaire rit zou gaan worden.

Mijn voorspeling kwam vrijwel helemaal uit. Met behulp van een scanner konden we de frequenties van de concurrenten ontvangen en inspelen op tactische manoeuvres. Een paar Italiaanse collega’s wilden wel meedoen met onze plannen. Tijdens een uiterst hectische etappe reden we US-Postal volledig uit de wedstrijd en Peña uit de leiderstrui. Michael Boogerd won de etappe, Erik Dekker kwam helaas 7 seconden tekort om het eindklassement te pakken.

Ab stapte na de etappe met een gezicht vol ongeloof en bewondering uit mijn auto. De gebeurtenissen hadden zijn blik op de wielersport volledig veranderd, hij had nooit kunnen bevroeden dat het er achter de schermen zo aan toe zou gaan. En ik ben tot op de dag van vandaag ongelofelijk blij en trots dat ik een gerespecteerd sportman als Ab deze ervaring heb kunnen meegeven. Ik weet zeker dat hij ons met een blikje op staat te wachten.

4.1 11 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
6 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Cees Cornelissen
Cees Cornelissen
16-10-2020 17:55

Wij met meerdere vaste wielersuporters hebben vele jaren de tour, maar ook het WK van dichtbij gevolgd.
En wij probeerden samen met Ab en Ineke een geschikte plaats te bemachtigen om te kunnen genieten van het wielerspektakel. Gezelligheid en saamhorigheid stond hoog in het vaandel bij Ab.
We zullen deze markante man gaan missen met z’n allen.

Gijs Zandbergen
Gijs Zandbergen
16-10-2020 21:35

Het spijt me Theo, maar dit vind ik een columns die meer vragen oproept dan beantwoordt. Wat moet ik me voorstellen bij een ‘sportieve ruzie’ anders dan bij een gewone ruzie, die later zelfs ‘vete’ wordt genoemd? En wat bij ‘tactische manoeuvres’, zonder uit te leggen wat die behelzen? Dat Ab Krook vol ongeloof en bewondering uit de auto stapt, en van mening is veranderd, is ook raar als je zo veel jaren de wielersport hebt gevolgd.

Theo
Theo
16-10-2020 22:47

Gijs, het is een hommage aan Ab en geen gedetailleerde analyse betreffende de gebeurtenissen tussen Rabo en Postal. Dat is een geheel ander, bijzonder verhaal en laat zich niet in 500 woorden omvatten. Ik weet wel dat ik professional Ab een bijzonder mooie dag heb bezorgd. Wielersport volgen levert 1 deeltje van de puzzel op, zelf gesport hebben deel 2, een professionele loopbaan deel 3. Het stuur in handen hebben -gehad- maakt de puzzel compleet. Het draait om Ab, de rest is bijzaak

Jan bakker
Jan bakker
16-10-2020 22:14

Prachtige weergave Theo, ik heb met mijn broer Dik de laatste jaren tijdens de ronde ven Zwitserland regelmatig Ab en zijn vrouw ontmoet samen op weg tijdens de ronde. Van Zwitserland. Een kenner bij uitstek.

Theo
Theo
16-10-2020 22:48
Reply to  Jan bakker

En Jan weet als geen ander wat het betekent om naast een ploegleider te zitten

Patrick Cassiman
Patrick Cassiman
17-10-2020 07:49

Meerdere malen Ab en echtgenote ontmoet tijdens een Ronde, altijd minzaam en aangenaam . Echt fijne mensen, spijtig