Triest van gejoel naar Froome

Mijn wielerhart moet juichen van blijdschap. Na maanden zonder wedstrijden door de Corona-lockdowns hebben we de afgelopen week weer verschillende koersen van hoog niveau gezien. Toch ben ik triest geworden van de beelden van een filmpje dat op social-media en op youtube de ronde deed (zie beneden). Chris Froome die afgelopen weekeinde in de achterhoede van La Route d’Occitanie een klim op rijdt en uitgejoeld wordt door een Fransman langs het parcours. De omstanders lachen om het zogenaamde stoere gejoel van die man. Dertig meter verder kijkt Froome op de fiets achterom naar de boeroeper en maakt een geïrriteerd vragend gebaar in de vorm van waarom in hemelsnaam?

Chris Froome bij zijn rentree in de UAE Tour 2020 na zijn vreselijke val in de Dauphiné.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Het raakt me dat Froome juist op dit moment in zijn loopbaan opnieuw met dit respectloze wangedrag wordt geconfronteerd. Daar rij je dan de Col de Beyrède in 34ste positie op, terwijl je ploegmaat Egan Bernal ruim vijf minuten voor je naar de ritzege snelt. Daar rij je dan je achtste koersdag na die horrorval ruim 14 maanden geleden in de Dauphiné wetend dat je conditie nog lang niet goed genoeg is. Beseffend dat de tijd naar de Tour de France ineens heel kort wordt. Misschien realiserend dat je grote droom om vijf Tour-zeges op je naam te schrijven verder dan ooit weg is. Natuurlijk spoken die emoties na de ruim één jaar lange en zware revalidatie tijdens de beklimming van die Col de Beyrède door Froome’s hoofd. En dan staat er zo’n Fransman langs de weg die Pipo de Clown wil spelen. Wat een ‘trou du cul’!

Ik word hier echt heel triest van.

Als je weet hoe hard Chris Froome heeft gewerkt en werkt om terug te keren na die onfortuinlijke valpartij. Hoe hij vorig jaar door een windvlaag met fiets en al tegen een muurtje langs de weg werd gesmeten op die bewuste 12e juni tijdens de verkenning van het tijdritparcours in Roanne van de Dauphine. Na een zes urenlange operatie werden zijn letsels opgesomd. Het bovenbeen was op twee plaatsen gebroken, net boven de knie en net onder de heup. Er waren breuken in zijn borstbeen, wervelkolom, elleboog en ribben. Verder had hij nog een ingeklapte long, terwijl enkele dagen later op een nieuwe scan ook nog een breukje in zijn nek werd geconstateerd. Uiteindelijk waren drie operaties nodig om hem weer enigszins mobiel te krijgen.

Het duurde twee maanden voordat hij in een zwembad voor het eerst weer enkele stapjes kon zetten. Als een klein kind moest hij opnieuw leren lopen en later fietsen. Als je 34 jaar bent, zoveel grote successen hebt geboekt en je bankrekening overvol is, dan zou iedereen het na zo’n afschuwelijk val normaal hebben gevonden wanneer hij zijn carrière had beëindigd. Maar zo zit Froome niet in elkaar. Toen hij op de IC na de lange operatie in juni 2019 in het CHU Hopital in Saint Etienne ontwaakte en zijn chirurg, professor Rémi Philippot aan zijn bed trof, wilde hij maar één ding weten. ‘Kan ik nog voor een vijfde Tour-zege gaan?’ Dat was het enige dat hem bezig hield. Dit doel was zijn motivatie om maandenlang alle ontberingen tijdens het revalidatieproces te ondergaan. Het record van Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain wil hij evenaren. Daarvoor is hij bereid om harder dan ooit te werken.

Chris Froome ook al op grote achterstand op Jebel Hafeet in februari in de UAE Tour.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

En dan word je op zo’n Franse klim door een zogenaamde stoere Fransman uitgefloten. Iemand die wil laten zien tegenover enkele maten wat hij wel niet durft. Als een klein kind die op een feest ‘kaka’ en allerlei vieze woorden roept, waarna sommige ooms en tantes in een deuk van het lachen liggen. En zo lachen die andere mensen langs het parcours van La Route d’Occitaine nu ook… Dat gedrag is net zo schaamteloos als dat van de boe-roeper.  Zo ongelooflijk respectloos.

Waarom ga je in vredesnaam naar een wielerwedstrijd om daar vervolgens een van de sporters uit te joelen?

Blijf dan thuis man!!!

Je hoeft geen supporter van Froome te zijn of je mag hem een anti-held vinden. Maar dit gedrag verdient hij niet. Zoals hij in de Tour de France van 2015 in de rit naar Mende al een beker vol urine naar zijn gezicht kreeg geworpen door een idiote Fransman. Tot tranen toe geroerd vertelde hij na afloop dit verhaal en sprak hier zijn walging over.

Je mag bedenkingen hebben over Froome’s prestaties. En je kan ook de nodige vraagtekens achter zijn Team Ineos (vroegere Team Sky) plaatsen.  Maar hou je in wanneer je langs het parcours staat. Als je de moeite hebt gedaan om halverwege een berg te reizen waar een wielerwedstrijd langs komt, toon dan toch een beetje respect richting alle wielrenners.

Met de wetenschap hoe diep Froome heeft gezeten en hoe hard het zal worden om die laatste procenten nog aan te scherpen om zijn topvorm te benaderen (als dat al gaat lukken), dan is het misselijk makend om hem nu uit te joelen.

Daarom word ik van dit gedrag heel, héél triest!

5 5 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Roy Hamers
Roy Hamers
05-08-2020 08:38

Mijn frans is niet zo goed vandaar dat ik het even heb vertaald met Google translate… maar zijn reactie naar die “stoere fransman” vind ik wel gaaf!!

Jos van de Mortel
Jos van de Mortel
06-08-2020 11:25

Teveel paralellen met de nooit betrapte Armstrong terwijl Froome al drie keer is betrapt, zou een journalist toch wat kritischer moeten maken, hoewel beledigingen aan de zijlijn moeten worden afgekeurd.

Fomofan
Fomofan
12-08-2020 08:47

Froome drie keer betrapt? Ik heb blijkbaar geen één keer meegekregen. Waar doel je op? Of is het verwerpelijke onzin die je uitkraamt hier?