Jumbo-Visma in 2021 in vrouwenpeloton

Jumbo-Visma verschijnt vanaf 2021 met een vrouwenwielerploeg op de weg. Op nadrukkelijke vraag van de sponsors Jumbo (via Colette van Eerd), Visma (CEO Merette Hverven) en de nieuwe fietssponsor Cérvelo is Richard Plugge aan de slag gegaan om een team voor de komende jaren op te zetten. Esra Tromp (de afgelopen jaren teammanager van Parkhotel Valkenburg) zal de ploeg leiden, terwijl Marieke van Wanroij mee overstapt als trainer/coach. Marianne Vos en/of Annemiek van Vleuten zijn in beeld om het kopmanschap te dragen.

Het gerucht dat Jumbo-Visma ook een vrouwenploeg gaat beginnen zong afgelopen winter al nadrukkelijk rond. Op het WK allround en sprint schaatsen in Hamar benadrukte de nieuwe Noorse CEO van Visma, Merette Hverven, eind februari nog eens haar wens om ook een vrouwenwielerploeg op de weg te brengen. Het plan belandde echter tijdelijk in de ijskast toen ook Europa hard getroffen werd door de Coroana-pandemie.

De vrouwenploeg van Jumbo-Visma heeft Marianne Vos op het oog. Er zijn al meerdere gesprekken met de meervoudige wereldkampioene gevoerd.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Inmiddels is het zeker dat de vrouwenwielerploeg vanaf 2021 in het peloton zal koersen. Bewust wil Jumbo-Visma een ploeg neerzetten die stapje voor stapje moet groeien. Plugge heeft na zijn overname van de Rabobank-mannenploeg in 2013 geleerd dat een hele inboedel overnemen van een topteam moeilijk is en dat het zelf bouwen aan een team meer mogelijkheden biedt.

Esra Tromp heeft de afgelopen jaren bij Parkhotel Valkenburg bewezen dat ze met jonge rensters een sterk team kan neerzetten. Lorena Wiebes en Demi Vollering ontbolsterden zich binnen de bescheiden Limburgse formatie van Parkhotel Valkenburg. Voor haar vormt de nieuwe ploeg met een veel groter budget een enorme uitdaging. Jumbo-Visma heeft de Noorse ploegleider Martin Vestby, die momenteel nog voor het vrouwenteam van Mitchelton-Scott werkt, op het oog om de sportieve leiding te dragen. Vestby heeft in het verleden ook in Nederland gefietst en spreekt de taal vloeiend. Coach/trainer Marieke van Wanroij stapt met Tromp van Parkhotel Valkenburg mee over naar Jumbo-Visma, terwijl er ook wordt bevestigd dat een aantal rensters die overstap zal maken.

Ook Annemiek van Vleuten is in beeld om vanaf 2021 de kleuren van Jumbo-Visma te dragen.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Natuurlijk heeft Jumbo-Visma wel een of twee ervaren boegbeelden nodig die meespelen voor de overwinningen in de grote wedstrijden. In eerste instantie dacht Jumbo-Visma zich te richten op Anna van der Breggen (die getrouwd is met Jumbo-ploegleider/coach Sierk Jan de Haan) en Chantal Blaak. Beide rensters blijven echter Boels-Dolmans trouw sinds de toekomst van dit team voor de komende vier jaar is verzekerd door de nieuwe hoofdsponsor SD Worx. Momenteel richt Jumbo-Visma zich op Marianne Vos en/of Annemiek van Vleuten die beiden einde contract zijn na 2020. Met de 33-jarige Vos zijn al meerdere gesprekken gevoerd.

Parkhotel Valkenburg heeft inmiddels laten weten dat het verder wil met vrouwenploeg in 2021 en zich in de toekomst als opleidingsteam hoopt te profileren. Hiermee zou het grote gat tussen junioren- en elitevrouwen enigszins gedicht moeten worden. Gezien de rol van Esra Tromp lijkt een nauwe samenwerking tussen Jumbo-Visma en Parkhotel Valkenburg logisch.

De vrouwenploeg van Parkhotel Valkenburg tijdens presentatie in februari. In de toekomst gaat deze ploeg nog meer een opleidingsrol vervullen.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

In het dramatisch Corona-wielerjaar 2020 lijkt het vrouwenwielrennen toch grote stappen in de verdere ontwikkeling te zetten. In februari werd bekend dat SD Worx bewust voor het vrouwenwielrennen kiest en de Boels-Dolmans formatie voor de komende vier jaar overneemt. Enkele dagen later presenteert KPMG zich met een meerjarenplan als de presenting partner voor de vrouwenwedstrijden van Flanders Classics. En ook ASO blijft niet achter. Bij de presentatie van de Kalender van de Hoop staat ineens een vrouweneditie van Parijs-Roubaix, terwijl Tour-directeur Christian Prudhomme ook bevestigt dat er achter de schermen hard aan een nieuwe Tour Féminin wordt gewerkt. Met de komst van het vrouwenteam van Jumbo-Visma is er nu opnieuw een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het vrouwenwielrennen gezet.

Jolien d’Hoore en Anna van der Breggen showen de naam van hun nieuwe hoofdsponsor; SD Worx neemt vanaf 2021 voor vier jaar de Boels-Dolmans formatie over.
4.9 9 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
dirk westerduin
dirk westerduin
25-07-2020 06:51

Prachtig nieuws, wederom goed verhaal.

Jan Dekker
Jan Dekker
25-07-2020 09:24

Altijd bovenop het wielernieuws. Keep it up @cyclingopinions. Met veel plezier volg ik de berichten.

Goesting
Goesting
25-07-2020 16:40

Mooi bericht voor Jumbo-Visma. Minder mooi voor Parkhotel die net de weg omhoog heeft gevonden en nu in ieder geval hun topper Demi Vollering, en daar zal het niet bij blijven, kwijtraken. Enfin dat is het lot van een opleidingsploeg.