Ruim 325 profs tekenen petitie voor hervormingen CPA

Ruim 325 profwielrenners hebben een petitie ondertekend voor hervorming van de huidige rennersvakbond CPA. De afgelopen periode zijn er irritaties ontstaan omdat CPA (Cyclistes Professionnels Associés) steun heeft gegeven aan het voorstel van de internationale wielerunie UCI om liefst één miljoen euro uit het WorldTour Fonds te halen voor de juridische kosten van de bond. Deze kosten zijn te hoog opgelopen, omdat onder meer Velon tegen de UCI procedeert. Deze procedure is ingezet omdat Velon vindt dat het op allerlei fronten alleen maar tegenwerking van de UCI heeft o.a. bij de ontwikkeling van hun Hammer Series.

Dit betekent dat vakbond CPA een actie tegen de werkgevers van het merendeel van hun leden ondersteunt. Onder leiding van enkele renners van Jumbo-Visma, onder wie George Bennett, werd toen aangegeven dat er een tegen geluid moet komen. Zodoende kwamen Stef Clement en voormalig AIGCP-directeur Luuc Eisenga (tot april 2020 algemeen-directeur bij voetbalclub NAC) in beeld om een coalitie onder de profrenners en hun zaakwaarnemers te vormen. Zij vonden heel veel steun onder de profrenners. Niet alleen uit Nederland en België waar respectievelijk VVBW en Sporta in 2018 reeds uit de CPA zijn gestapt, maar ook uit veel Angelsaksische landen. Momenteel sluiten renners uit alle landen (dus ook Frankrijk, Italië en Spanje) zich aan bij dit collectief.

Viervoudig Tour de France-winnaar Chris Froome is een van de profs die bij video-conferences betrokken is.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Viervoudig Tour de France-winnaar Chris Froome is een van de renners die het idee van hervormingen ondersteunt en zich aansloot bij een video-conferentie waar ook o.a. Nicolas Roche, Robert Gesink, Matej Mohoric, Jasper Stuyven, Sam Bewley, Jos van Emden, Koen de Kort en Robbie Hunter bij betrokken waren. Diverse belangrijke zaakwaarnemers van de renners, o.a. Dries Smets, Manuel Quinziato, Andrew McQuaid, namen ook plaats in deze zitting.

Een ander belangrijk punt waar de renners antwoord op willen hebben is de status van het Solidariteitsfonds (zogenaamde pensioenfonds). Volgens ingewijden zou dit nagenoeg failliet zijn. De VVBW en Sporta hebben al gedreigd met juridische acties wanneer de CPA op dit gebied niet hun verplichtingen nakomt. Tot dusver hebben ex-profs die vorig jaar hun carrière beëindigden slechts een eerste compensatie van 3000 euro ontvangen. De meeste renners moeten echter een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 euro ontvangen.

Gianni Bugno de huidige voorzitter van CPA.

Verder vindt de nieuwe coalitie van elite-renners dat ze geen eerlijk stemrecht hebben. Dat werd duidelijk tijdens de verkiezing van de voorzitter tijdens het WK in Innsbrück in 2018 toen David Millar zich als tegenkandidaat van Bugno beschikbaar stelde. De renners konden alleen stemmen wanneer ze lijfelijk aanwezig waren op de vergadering. Elektronisch stemmen werd niet toegestaan. Het bevestigt voor de huidige coalitie van renners dat de huidige manier waarop CPA is georganiseerd niet deugt.

Het is duidelijk dat de renners vinden dat de CPA, gefinancierd met twee procent van het prijzengeld en met geld uit de WorldTour-kosten, hun belangen niet optimaal behartigt en dat hier spoedig verandering in moet komen. Zij dringen aan op een sterkere en duidelijkere stem in de Professional Cycling Council.

Eisenga heeft inmiddels al gesprekken gevoerd met CPA-voorzitter Gianni Bugno en general-secretary Laura Mora. De Nederlander ontdekte bij Bugno bereidheid om te praten. De CPA heeft vervolgens voor volgende week een zoom-videoconferentie georganiseerd. Dit is in tegenspraak met de regels is dit pas de eerste algemene vergadering sinds twee jaar. De renners zijn ook niet op tijd rechtstreeks uitgenodigd voor deze vergadering, maar ontdekten dit bij toeval op de website van CPA.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments