Wilskracht van Terpstra

Hoeveel tegenslagen kun je als wielrenner overwinnen? Tijdens het herstel van opnieuw een zware valpartij zal deze vraag de komende weken en maanden door het hoofd van Niki Terpstra spoken. Zijn prachtige loopbaan kent veel hoge pieken, maar helaas ook de nodige diepe dalen. Zoals zijn vrouw Ramona het samenvatte: ,,Niki valt weinig. Wanneer hij valt, dan valt hij ook hard.”

Natuurlijk was zijn ongeval afgelopen dinsdag brute pech. Op een dijk tussen Enkhuizen en Lelystad tijdens een ‘rondje Markermeer’ kwam de Noord-Hollander zwaar ten val. Met een tweetal andere renners deed hij een snelheidstraining achter de scooter toen hij moest uitwijken voor een groep ganzen. In zijn duikeling viel hij met zijn bovenlichaam hard op een steen.

Niki Terpstra heeft al heel wat tegenslagen in zijn carrière overwonnen.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Er moest medische assistentie met de traumahelikopter komen om Terpstra de eerste hulp te geven. Er werd een klaplong, gebroken sleutelbeen, gebroken ribben, scheurtje in de rug en zware hersenschudding geconstateerd. Op de intensive care in het VU ziekenhuis in Amsterdam moest hij in eerste instantie zelfs aan de beademing. Gelukkig was er nooit levensgevaar en kon hij na een nachtje op de IC al naar een ‘gewone’ afdeling. Volgens zijn Franse teamarts van Total Direct Energie zal zijn herstel 10 tot 12 weken duren, waardoor hij in dit seizoen misschien nog in actie kan komen.

Terpstra weet als geen ander wat het inhoudt om na een zware val terug te keren. In 2008 kwam hij tijdens de Olympische Spelen in Peking uit op de ploegachtervolging op de baan. Op weg naar het Velodrome moest ploegmaat Robert Slippens uitwijken voor een niet oplettende automobilist, waardoor Terpstra ongelukkig viel. Hij brak daarbij het spaakbeen in zijn beide (!) armen.

In 2017 kwam hij op een kasseizone in Parijs-Roubaix hard ten val omdat de vaste verbinding tussen zijn stuurpen en vorkbuis brak. Enkele weken later brak hij bij een tuimeling in de Ronde van België meerdere ribben. En in juli dat jaar kwam hij tijdens een mountainbiketocht tijdens een trainingskamp in de bossen van Livorno ten val. Hij raakte even buiten bewustzijn, waarna wandelaars hem enkele meters van het pad vonden. Na die drie valpartijen vlak achter elkaar sloop de onzekerheid in zijn lichaam. Hij gaf zelf aan dat het niet meevalt om vervolgens weer ‘blind’ in een afdaling te duiken. Zowel fysiek als mentaal kostte het weken om weer uit het dal te kruipen. Hij gebruikte destijds de Vuelta a España om het vertrouwen op de fiets terug te vinden.

Juist na dit onfortuinlijke jaar kende hij opmerkelijk zijn beste seizoen. In 2018 zegevierde hij oppermachtig in de Ronde van Vlaanderen en de E3 Prijs Harelbeke en stond hij ook nog op het podium in Parijs-Roubaix (3e). Juist die prestaties zullen hem nu wellicht de kracht geven om weer vooruit te kijken. Het wordt echter met de keer ook moeilijker voor Terpstra om zich terug te vechten naar de top. Mentaal weegt deze klap enorm zwaar. Het seizoen 2019 ging al grotendeels verloren door valpartijen op cruciale momenten in de Ronde van Vlaanderen en later in de elfde rit in de Tour de France (scheurtje schouderblad). Dit voorjaar had hij zich sportief willen revancheren. Hij werkte afgelopen winter keihard. In maart bleek dat al deze arbeid niet uitbetaald kon worden in klinkende prestaties toen al zijn keienklassiekers werden uitgesteld door het corona-virus. Juist nu de ‘kalender van de hoop’ weer in zicht komt en hij zijn trainingen begon te intensiveren, kent hij deze verschrikkelijke val.

Niki Terpstra in 2018 op weg naar de zege in de E3 Prijs Harelbeke.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Mentaal zal het niet eenvoudig worden om zijn vizier weer op het wielrennen te richten. Terpstra is inmiddels 36 jaar jong, wat voor een wielrenner betekent dat hij in de nadagen van zijn carrière is terecht gekomen. Het zal niet meevallen om je nu op dit moment nog een keer op te laden voor de topsport.

Toch heb ik vertrouwen dat Terpstra zich wederom gaat terugvechten naar de top. Dat we hem nog een keer zien schitteren op de kasseien van Le Nord en op de Vlaamse heuvelruggen in de Hoogmis. Als er een renner is die karakter heeft, dan is het Terpstra wel. Hij zal niet gauw genoegen nemen om zijn schitterende loopbaan op deze manier af te sluiten. Zijn winnaarsmentaliteit is ongekend groot. Er zijn maar weinig hedendaagse renners die vooral dankzij hun wilskracht zo’n fantastisch palmares hebben opgebouwd.

Er zullen heel wat klappen nodig zijn om die wilskracht uit het lijf van Terpstra te halen.

Duiding in RTL Boulevard na 29.30 minuut

https://www.rtlboulevard.nl/video/uitzendingen/video/5157186/afl-169

  • Youtube hele duiding

https://youtu.be/05orWD1F3lA

3.5 4 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Eddy Gevers
Eddy Gevers
19-06-2020 09:07

Goed van je om hem ook moed in te spreken ?

Kwen
Kwen
19-06-2020 14:09

Vele vragen bij deze laatste crash van Niki. Hier een paar pertinente: Wie waren de 2 renners die bij Niki waren? Waarom moesten die niet uitwijken? Waarom de scooter niet? Fout van de scooter? Geen enkel ooggetuigenverhaal. Waarom zijn deze makkers van Niki vertrokken? Staan op geen enkele foto bij de ambulance/heli. Lekker fietsvrienden dan. Waarom reed de ambulance niet gewoon het fietspad op, zoals de politie wel deed. Dat is 4 km, op een rustig fietspad. Paar minuten rijden. Waarom is Niki, een renner van 74kg, vanuit de laaggelegen greppel naast het fietspad, terug het fietspad op, en daarna… Lees meer »