Vuelta lonkt voor Dumoulin

De kans is reëel dat Tom Dumoulin na de Tour de France ook nog de Vuelta a España rijdt. Zijn ploeg Jumbo-Visma wil de selecties voor de wedstrijden na de Ronde van Frankrijk vanwege alle onzekerheden nog niet definitief invullen. Over een tweede grote ronde voor Dumoulin in deze ‘kalender van de hoop’ wordt hardop nagedacht. Dat vertelt sportief directeur Merijn Zeeman in een podcast van zijn ploeg in gesprek met ondergetekende.

Na een dik jaar zonder competitie lijkt er een reële kans dat Tom Dumoulin de komende maanden na de Tour de France ook nog in de Vuelta a España start.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Van een ideale seizoensplanning heeft iedereen in 2020 al lang afscheid moeten nemen. Eigenlijk is het alleen nog redden wat er te redden valt in het jaar dat de geschiedenisboeken in zal gaan als het jaar dat de hele wereld in een lockdown zat door de corona pandemie. De dag dat er eindelijk weer gekoerst kan worden komt nu snel dichterbij en wordt met de dag realistischer. Zo zal de Tour-ploeg van Jumbo-Visma op 8 juli op stage gaan naar Tignes in de Franse Alpen. Vervolgens rijden zij de Tour de l’Ain en de Dauphiné als voorbereiding op de Tour. Drie dagen na de finish op de Champs Elysées volgt voor Dumoulin alweer het WK-tijdrijden en vervolgens het WK op de weg.

Hoe het programma van de Limburger, maar ook van Primoz Roglic, er verder uitziet is nog niet duidelijk. Er kan gekozen worden voor de klassiekers met o.a. Amstel Gold Race en het Ardennen-tweeluik Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Of voor de Vuelta a España, de wedstrijd waar Dumoulin in 2015 zijn grote doorbraak als ronderenner vierde. Wie goed naar de woorden van Zeeman luistert, merkt dat er een lichte voorkeur bij het team is om Dumoulin dit jaar twee rondes te laten rijden.

Een keuze die te begrijpen is nu Dumoulin al meer dan een jaar uit competitie is. Op 15 juni 2019 stapte hij in Pipay uit de Dauphiné om vervolgens naar Nederland terug te vliegen voor een nieuwe operatie aan zijn knie. Destijds was er nog de hoop dat hij vervolgens de Tour de France kon rijden, maar hoe onrealistisch dit plan was werd enkele dagen later al duidelijk toen de geboren Maastrichtenaar in de auto op weg naar zijn hoogtestage in La Plagne voorbij Nancy reeds omkeerde.

Dit voorjaar zou de winnaar van de Giro d’Italia in 2017 in de Ronde van Valencia zijn rentree in het peloton maken, maar in het prille voorjaar werd hij wekenlang geteisterd door een parasiet in zijn darmen. De laatste weken voelt Dumoulin zich weer de oude. Tijdens een felle trainingstocht met enkele ploegmaten afgelopen week kwam er weer het signaal dat Dumoulin de anderen veel ‘pijn’ doet.

Tom Dumoulin in actie tijdens het trainingskamp in Alicante begin dit jaar.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Natuurlijk is er bij de Limburger een grote liefde om zijn favoriete wedstrijd de Amstel Gold Race te rijden. In zijn thuisland met de start op ‘zijn’ Vrijthof in Maastricht had hij eindelijk na vier jaar afwezigheid weer eens de finale willen kleuren. Nu de WorldTour-kalender gekropt zit in zo’n 3,5 maand zullen er echter keuzes moeten worden gemaakt. In zijn ontwikkeling als ronderenner heeft Dumoulin een jaar stil gestaan, terwijl er in 2019 juist een jonge en nieuwe generatie enorme stappen heeft gezet.

Met ploegmaat Primoz Roglic, Tour-winnaar Egan Bernal en wonderkind Tadej Pogacar is er een nieuwe lichting opgestaan. Chris Froome gaf in een interview dat ik met hem voor het blad Helden had al aan dat Dumoulin en hij beter dan ooit voor de dag moeten komen om de strijd met deze nieuwkomers aan te kunnen. In 2018 stak dit tweetal in de grote rondes nog boven de rest uit. Froome wist de Giro d’Italia te winnen en eindigde als derde in de Tour, terwijl de nieuwe kopman van Jumbo-Visma deze twee rondes als tweede afsloot.

Dumoulin moest de komende maanden zoveel mogelijk kansen aangrijpen om extra wedstrijdkilometers te maken. Wanneer hij nog fris genoeg van de WK terugkeert, is het kopmanschap samen met Steven Kruijswijk in de Vuelta de meest logische keuze. Er zitten tussen het WK en de Vuelta nog drie weken. Dat is krap, maar doenbaar. In het verleden zaten er altijd vier weken tussen beide grote rondes en waren er genoeg klassementsrenners die de Tour en Vuelta succesvol combineerden.

Link naar de podcast:

https://www.teamjumbovisma.nl/podcast/samenwinnen/de-weg-van-team-jumbo-visma-naar-de-tour-de-france—everydayriding-podcast/

4 1 vote
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments