Profrenners missen hun geld

Wielervakbond CPA komt financiële verplichtingen niet na

Er dreigen juridische stappen te worden ondernomen door de Nederlandse en Belgische rennersvakbonden VVBW (Vereniging van Beroeps Wielrenners) en Sporta tegen de internationale overkoepelende organisatie CPA (Cyclists Professionnels Associés). Aanleiding is dat de renners die eind 2019 zijn gestopt niet het volledig geldbedrag dreigen te ontvangen uit het solidariteitsfonds (overgangsfonds) van de CPA. In een brief, die CPA twee weken geleden naar de betreffende ex-wielrenners stuurde, stond dat zij nu pas een eerste compensatie van 3000 euro ontvangen. De meeste renners moeten echter een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 euro ontvangen

Peloton in Madrid tijdens Vuelta 2019 met Fabio Jakobsen en Philippe Gilbert.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Een van de redenen die de CPA opvoert in de brief voor de verlaging of het uitstel van de betaling van de normale vergoeding is het uitbreken van de Covid-19-pandemie en de daaropvolgende annulering van een aantal wielerwedstrijden. Deze beslissing wordt door de betrokken renners aangevochten, aangezien de pandemie op het moment dat zij hun fiets in de wilgen hingen nog niet was uitgebroken. Hun bijdrage aan het fonds/compensatie had sowieso gereserveerd moeten worden.

Gezien de huidige ontwikkelingen is het dan ook begrijpelijk dat de VVBW en Sporta zeggenschap willen krijgen in de financiën van het Solidariteitsfonds. Verder eisen zij een schema met meer gedetailleerde informatie over de betaling van het resterende bedrag van de vergoeding. Ook willen zij een garantie dat deze betaling daadwerkelijk aan de betrokken renners wordt gedaan. Gebeurt dit niet, dan overwegen beide nationale vakbonden om juridische stappen te ondernemen.

VVBW en Sporta stapten in juni 2018 uit protest uit de CPA. Beide bonden vonden het niet meer te verantwoorden dat drie landen (Frankrijk, Italië en Spanje) een machtsblok binnen deze organisatie vormden en alles binnen deze internationale organisatie bepaalden. De overige zes landen hadden hierdoor nauwelijks tot geen inspraak. Zij vinden dat er een openstemming voor alle renners moet zijn. Ook veel Angelsaksische renners schaarden zich achter deze mening.

Oud-wielrenner Gianni Bugno is de voorzitter van de CPA.

Verder waren de VVBW en Sporta van mening van de CPA te weinig vooruitgang boekte en nauwelijks toekomstvisie had. Nederlandse vakbond wordt binnen de CPA alles bepaald  is de verdeling van bij het internationale vakbondscollectief oneerlijk en de VVBW ziet te weinig vooruitgang en toekomstvisie om lid te blijven. Het vakbondcollectief kwam in hun ogen te weinig in actie op cruciale momenten. Het nieuwe voorval kan wel eens een definitieve escalatie betekenen in de verhoudingen tussen de rennersvakbonden.

Een ongelukkiger moment voor een verdere verdeling tussen de rennersvakbonden had er niet kunnen zijn. Juist nu de economie van het professionele wielrennen door de Covid-19 pandemie rake klappen oploopt, is het belangrijk om een solidaire, overkoepelende rennersvakbond te hebben die de belangen van alle profrenners behartigt. Dat de CPA nauwelijks oor heeft voor de wensen van de Nederlandse en Belgische bonden én voor de Angelsaksische renners is dan ook totaal onacceptabel. Het huidige nauwelijks democratische model van de CPA zou dan ook snel op de schop moeten.  

4.8 5 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments