Vertrek Oomen moet ogen bij Sunweb openen

Het is een transfer waarvan je wist dat hij zou komen. Na het vorige pechseizoen was het voor Sam Oomen overduidelijk dat zijn toekomst niet bij Team Sunweb lag. Dat de Brabander een grote voorkeur voor Jumbo-Visma heeft, was ook klip en klaar. Niet alleen zaten zijn vakantiemaatjes Lennard Hofstede en Antwan Tolhoek én zijn grote voorbeeld Tom Dumoulin al bij de Nederlandse ploeg, ook ploegleider Arthur van Dongen vindt hij bij de geel-zwarte formatie terug. Reeds in zijn eerste jaren als wielrenner bouwde Oomen een nauwe band op met de Brabantse directeur-sportief.

Na vier jaar bij Team Sunweb komen Sam Oomen (r) en Tom Dumoulin elkaar volgend jaar weer tegen bij Jumbo-Visma.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Vanaf volgend jaar zal Oomen de kleuren van Jumbo-Visma verdedigen. Het proces dat hij weg wilde bij Team Sunweb werd vorig jaar reeds ingezet. Al na zijn opgave in de Ronde van het Baskenland 2019 waren voor de medici de eerste symptomen zichtbaar dat Oomen werd gekweld door een vernauwde liesslagader. Door de zware val van Wilco Kelderman in Catalonië werd Oomen echter op het laatste moment alsnog opgeroepen om als meesterknecht van favoriet Tom Dumoulin in de Giro d’Italia te starten. Niet alleen Dumoulin viel in de Italiaanse ronde door een valpartij weg, Oomen staakte anderhalve week later met een gebroken heup de strijd in de Laars. Juist door deze breuk moest zijn operatie aan de liesslagader vervolgens weken worden uitgesteld. Hierdoor kon hij direct een vette streep door het wielerseizoen 2019 trekken. Het besef dat hij eigenlijk nooit van start had mogen gaan in de Giro d’Italia kwam veel te laat.

Oomen gaf na deze winter al in een vroegtijdig stadium tegen het management van Team Sunweb aan dat hij zijn contract bij het team niet zou verlengen. Zelfs toen teammanager Iwan Spekenbrink hem een vorstelijk contract voorlegde, weigerde hij hier op in te gaan. Het vertrek van Oomen is voor Team Sunweb opnieuw een klap in het gezicht. Waar de ploeg vorig jaar al lijdzaam zag dat Dumoulin niet te houden was, ziet het nu groeibriljant Oomen vertrekken. Op het moment dat duidelijk werd dat Dumoulin rond was met Jumbo-Visma werd er zelfs tegen enkele sponsors verteld dat ze de opvolger van Dumoulin reeds in huis hadden. Een talent dat volgens hun staf zelfs de kwaliteiten had om misschien nóg beter dan Dumoulin te worden. Zijn naam? Sam Oomen.

Helaas voor Team Sunweb gaat het die ontwikkeling van Oomen naar de absolute wereldtop niet begeleiden. Als het vertrek van Dumoulin al niet mensen binnen de ploeg van Spekenbrink heeft wakker geschud, dan moet er nu opnieuw kritisch worden gekeken waarom een ambitieus supertalent als Oomen geen heil meer ziet in de werkwijze van Team Sunweb.

In diverse rondes wist Sam Oomen al de witte trui van het jongerenklassement te winnen wat zijn talent voor het rondewerk onderstreept.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Bij Jumbo-Visma juichen ze de komst van de 24-jarige Brabander toe. Een renner die de eerste jaren in dienst van de kopmannen Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk van grote waarde in het hooggebergte kan zijn. Kijk maar eens naar zijn rol in dienst van Dumoulin tijdens de Giro d’Italia in 2018. Een ronde die Oomen uiteindelijk zelf ook nog op een knappe negende plek afsloot.

Zeker nu Laurens de Plus volgend jaar Jumbo-Visma verlaat en drie jaar voor concurrent Team Ineos tekent was zo’n versterking nodig. Met Oomen hebben ze echter direct ook een jonge renner die straks de leegte kan innemen wanneer Robert Gesink (34) en Steven Kruijswijk (33) hun carrière afsluiten. Kortom met de komst van Oomen zet Jumbo-Visma al een grote stap naar de toekomst.

4.5 18 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
josjath
josjath
18-06-2020 19:02

Einde dit jaar weten we wie gelijk heeft.
Wat als Tom weer door het ijs zakt?

Rick
Rick
18-06-2020 20:03
Reply to  josjath

Weer door het ijs zakt? Hij heeft de laatste jaren pech gehad door ziekte en blessures, dat is iets anders dan door het ijs zakken.

Tiede-Jan
Tiede-Jan
19-06-2020 19:29

Deze move zag je van mijlen ver aan komen. Toen Dumoulin weg ging heb ik al direct gezocht wanneer Sam’s contract af liep en zag toen al dat dit zou gebeuren.

Wat ik niet wist is dat Spekenbrink met fors geld heeft lopen zwaaien maar dat geeft wel aan dat hij zelf ook voelde hoe de wind waaide.

Lester van der Staal
Lester van der Staal
20-06-2020 16:01

Verstandige keuze van Sam. Ik wens hem heel veel veilige en plezierige kilometers toe!