Boze witte oude wielrenner

Wegzetten, oordelen, veroordelen, stigmatiseren, profileren, polariseren, demonstreren, scheiden, schelden, haten. De geest uit de fles van deze tijd. Bijna acht miljard geesten gerangschikt in talloze kratten. En de stapel groeit dagelijks. Kratjes soennieten, Alawieten, sjiieten, joden, zwarten, witten, Aziaten, latino’s, autoch- en allochtonen, linksen, rechtsen, ouderen, jongeren.

Het Limburgse heuvellandschap werd zelfs een paar weken afgesloten in april.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Kleding, attributen, uiterlijk vertoon. Aanvankelijk functioneel, dienstbaar, ondergeschikt. Aan het uniform herkennen we bijvoorbeeld de wetsdienaar. Vervolgens worden kleding en attributen bepalend voor onze identiteit en mindset. We worden wat we aantrekken, gedrag genererend uiterlijk vertoon. Wetsdienaars worden handhavers, agenten, militairen en knuppelboa’s. We worden transparante flessen gevuld met geesten, dicht op elkaar verpakt in kratten. Openen onze flessen en ontsnappen. Onze ego’s zetten we kracht bij als luidruchtige buren, scheurend op lawaaimotoren, gegroepeerd in razende of slingerend keuvelende pelotons, appgroepen, Facebookpagina’s. Massaal protesterend. De huidige coronacrisis met zijn anderhalve meter dogma en mondbeschermingsmiddelen versterkt deze processen. Mondkapjes verbergen een deel van onze non-verbale communicatie en identiteit.

Als ik mij op de Overijsselse fietspaden begeef is mijn geest verkleed als boze witte oude mannelijke wielrenner. Mijn verschijning roept vooral bij de oudere, onzeker sturende, kwebbelende, veelal slecht horende en op het fietspad stilstaande e-bikers bij voorbaat agressie op. Ik bied hen bij deze alvast mijn excuses aan voor toekomstige sportieve fietsuitstapjes en beloof mij voorlopig als hardloper door het leven te begeven. In hardloopkleding verpakt veroorzaak ik immers geen weerstand op de rustige zandpaden en -wegen van Zuur- en Holterberg.

Ook aan de voet van de Holterberg word je gewaarschuwd om 1,5 meter afstand te houden.
FOTO: THEO DE ROOIJ

Omarmen, versmelten, verzamelen, bespreken, begrijpen, samenvoegen, schikken, liefhebben. En samen spelen. Vrije geesten gedijen in ruimte, laten zich niet flessen, passen noch in kratten, huidskleuren, boerka’s. Of stereotype wielerpakjes. De ware manifestant presenteert zich als een voorbeeldige sporter. Deze respecteert de tegenstander. Is na tegenslagen en nederlagen eenzaam, nederig en vecht terug. Ongeacht huidskleur, religie of seksuele geaardheid. Het lichaam is de tempel en het kapitaal waarin de onflesbare geest leeft. Leefstijl de belangrijkste en best renderende investering.

Zoek de ruimte op en geef elkaar de ruimte. Anderhalve meter is bij lange na niet genoeg.

4.3 4 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments