Kracht van virtueel fietsen

De wereld staat door het coronavirus op zijn kop. Dit heeft grote gevolgen voor de sport en dus ook voor de wielersport (van mondiaal tot lokaal niveau). Geen wedstrijden om zelf te koersen, geen toertochten om aan deel te nemen, geen wedstrijden om te bezoeken en zelfs geen wielrennen op TV. Niks, nada, niente, zero, nul…

In de jaren ’50 kwam John F Kennedy er al mee: Het Chinese teken voor crisis bestaat uit twee delen: Gevaar en Kans. Deze situatie is voor niemand goed, maar naast het gevaar liggen er kansen die benut kunnen worden. Want hoewel er aan Nederlandse toprenners geen gebrek is, schuurt het aan de onderkant van de wielersport. De maatschappij verandert, meer mensen gaan weliswaar fietsen, maar zonder lidmaatschap/licentie. Alle goede initiatieven ten spijt. Wielrennen is nu eenmaal een sport met vele drempels.

Gamen en bewegen tegelijk, dat is virtueel fietsen.

Misschien zorgt de huidige crisis wel voor een ommekeer met kansen voor verenigingen op de lange termijn. Want buiten fietsen is weliswaar toegestaan, maar alleen fietsen of zonder competitie-element of sportieve uitdaging voelt toch anders. En juist daar zit nu de groei.

Waar virtueel fietsen eerst voornamelijk werd beoefend door een kleine groep die de winter ‘warmpjes’ door wilde komen (in 2017 zag 55% indoor fietsen nog als noodzakelijk kwaad), is ‘Zwiften’ binnen no-time een volwaardig werkwoord geworden. De Tacxen, Elite’s en Wahoo’s zijn niet aan te slepen en een groot deel van de fietsliefhebbers (30.000 fietsers tegelijkertijd op Zwift is geen uitzondering) is inmiddels bekend en bedreven met het ‘virtuele spelletje’. En juist dat laatste woord ‘spelletje’ biedt kansen. Wordt er niet al jaren gerept over de concurrentie van gaming c.q. de spelcomputer waar traditionele sporten het tegen af moeten afleggen wanneer ze de jeugd voor hun sport proberen te winnen? Met het virtuele wielrennen wordt een (deel van de) oplossing aangereikt.

Ook de Amstel Gold Race had een virtuele toertocht, waar o.a. Wout Poels en Tom Dumoulin aan deelnamen.

Je hoeft niet de duurste fiets te hebben, een drievoudige kledingset, nee (bij hoge uitzondering) deze keer zelfs geen helm. Je kunt niet alleen op een laagdrempelige manier kennis maken met de wielersport, maar je ook nog eens meten met de beste wielrenners/rensters ter wereld. Elke zichzelf respecterende profploeg heeft tegenwoordig immers een social ride, interne competitie, NK, toertocht of ander ludiek evenement bedacht. Een overzichtelijke E-wielerkalender lijkt zelfs geen overbodige luxe te worden.

Die lage drempel geldt natuurlijk niet alleen voor de jeugd, maar ook voor de ouders aangezien zij meestal veel tijd vrij moeten maken om de jeugd naar de trainingen of wedstrijden te brengen. Laten we het niet hebben over de kosten van deze lange autoritten. Nu kunnen ze hun kinderen binnen een vertrouwde thuisomgeving, goedkoper en op een vernieuwende manier laten gamen én bewegen/sporten. Om 18.00 uur een rondje fietsen met Tom Dumoulin in de virtuele Limburgse heuvels? Om 19.00 uur bij Wout Poels op bezoek en een vlak rondje Venray maken? Of om 20.00 uur met Bart Brentjens die prachtige mountainbike route fietsen in de Maasduinen. Alles is mogelijk, is het niet nu, dan over een half jaar, want de ontwikkelingen gaan razendsnel.

Ook Limburg Cycling wil nieuwe leden winnen via het virtuele wielrennen.

Kinderen moeten meerdere malen in contact komen met een sport (TV, internet, actief/passief) voordat ze een keuze maken. Virtueel fietsen is wat dat betreft een laagdrempelige manier om in aanraking met de wielersport te komen. Bij Limburg Cycling stond alles reeds in de startblokken om de jeugd van jong tot oud vanaf 2020 op deze manier te enthousiasmeren voor de wielersport, maar begrijpelijkerwijs is dat (voorlopig) op een laag pitje gezet. Zodra het kan pakken we de draad echter weer op met onze partners en gaan we er alles aan doen om dat extra contactmoment met de Limburgse jeugd te realiseren en zoveel mogelijk drempels weg te halen.

De Jumbo-Visma Academy probeert ook de jeugd virtueel enthousiast te maken voor het wielrennen.

Daarom is het mooi om te zien dat de Limburgse wielerverenigingen juist in deze tijd beseffen dat ze een extra stap moeten doen zodat hun leden het virtueel fietsen kunnen omarmen. Deze kennis kan later goed van pas komen om ook potentiële leden virtueel aan te trekken en wie weet zit er wel een supertalent bij die we in de toekomst op de hoogste trede van het podium zien. Dát is de kracht van virtueel fietsen.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments