Brief aan Chris Froome

Chris Froome baalt. Als ik tenminste het door het online platform Wielerflits van Instagram geknipte en geplakte interview met hem moet geloven. Baalt hij van de zware blessure die hij opliep na een bizarre valpartij tijdens het Criterium du Dauphiné verleden jaar? Of de corona lock down? Nee, hij baalt ervan dat hij zich nog altijd moet verantwoorden voor de dopingperiode van pakweg 15 jaar geleden. En zijn bizarre eerste Tour de France in 2008 waaruit verschillende valsspelers werden verwijderd zoals Riccardo Ricco en zijn Barloworld ploegmaat Moises Dueñas.

Chris Froome op Jebel Hafeet in de UAE Tour 2020 waar hij zijn rentree maakte na de verschrikkelijke valpartij in het Criterium du Dauphiné.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Sinds de autoriteiten in 2008 het biologisch paspoort hebben ingesteld en de strenge controles ingevoerd heeft het wielrennen echter de zwarte bladzijde omgeslagen. Anders had hij nooit zijn vier Tours kunnen winnen, denkt hij. Bovendien trekt hij de conclusie dat de huidige generatie renners ‘honderd keer’ schoner is, omdat ‘we’ niets te verbergen hebben. Waarom het huidige peloton sneller klimt dan ‘zij’ destijds? Slotzin: ‘Wij zijn als atleten beter.’

Beste Chris,

Twee jaar geleden nam ik het vurig voor je op toen je tijdens je pufjesaffaire hevig werd bestookt. Omdat je simpelweg van 10 pufjes niet 10x zo hard gaat fietsen. Zonder medische noodzaak doen pufjes niets. De controles zijn genadeloos en de schuldvraag wordt nooit gesteld, de oorzaak van de positieve controle is zo goed als irrelevant. Mits je met een juridisch en pathologisch ijzersterk onderbouwd verweer komt. Maar dat is jouw ploeg wel toevertrouwd.

Het in de negentiger jaren opduikende EPO spook maakte alles anders. Het walste over alle duursporten heen en veranderde het ‘level playing field’ dramatisch. Vrij beschikbaar, herstel bevorderend, oncontroleerbaar en zuiver. Begin 1997 hebben de ploegen de UCI gesmeekt te beginnen met bloedcontroles, waarmee de basis werd gelegd voor het later ‘door de autoriteiten ingevoerde biopaspoort’. Na meer dan tien jaar controleren, empirische data verzamelen en onderzoek, waarbij vele, vele erelijsten en winnaars werden geruimd, was de wetenschap klaar en de database zodanig gevuld dat een biologisch paspoort zonder juridische problemen kon worden ingevoerd.

In 2012 werkten jullie in de aanloop naar de Tour met een van de meest kundige en betrouwbare mensen die ik tijdens mijn loopbaan heb ontmoet: Dr. Geert Leinders. Ik weet dat omdat mijn historie met hem teruggaat tot 1987. Toen ik renner en prof werd waren wij veelal overgeleverd aan kwakzalvers en knoeiers. Ik heb van 1974 tot en met juli 2007 renners gezien die bereid waren ongelofelijke risico’s te nemen om succes te behalen, tegen elke prijs, tot gezondheidsschade aan toe. Ieder mens bepaalt immers zijn prijs. Die prijs was het mij niet waard, heb deze nooit aan mijn renners gevraagd, noch heb ik hen zodanig gemanipuleerd dat zij risico zouden moeten lopen. Aan een man als Geert Leinders zou ik mijn eigen vlees en bloed hebben toevertrouwd.

Bradley Wiggins (l) en Chris Froome in 2012 toen dokter Geert Leinders ook nog bij Team Sky werkte.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Topsport is opereren op het messcherpe snijvlak tussen verantwoord en gevaarlijk, slim en dom, wetend en onwetend. Dat maakt topsport zo boeiend. Mannen als Leinders hielden renners weg van de waanzin. Toen ook hij uiteindelijk sneuvelde was er één renner die het voor hem durfde op te nemen: Sven Nys. Bekwaam door Leinders begeleid tijdens complexe jaren.  De rest sloot aan in de rij backstabbers of dook weg. Zo ook de leiding van jullie Sky Team. En zeur alsjeblieft niet over verdedigen. Je hoeft helemaal niets te verantwoorden en er geen woord aan vuil te maken.

Tot slot trek je de conclusie dat jullie betere atleten zijn en sneller klimmen ‘zonder’. Mag ik dat betitelen als bullshit? Gino Bartali was in mijn ogen een veel betere renner dan wie ook van jouw generatie. Hij won voor Tweede Wereldoorlog liefst tweemaal de Giro d’Italia en eenmaal de Tour de France. Tijdens de oorlog smokkelde hij vervalste persoonsbewijzen voor Joodse onderduikers om deportatie te voorkomen. Ook na de oorlog won hij nog een keer de Giro en de Tour. Met andere woorden, je geboortejaar bepaalt het tijdperk van je succes. Je hebt gewoon geluk gehad dat je niet tien jaar eerder bent geboren. Dan had je ook met de gebakken peren gezeten. Je hebt het voorrecht op de schouders van je voorgangers te mogen staan. Ga maar weer snel fietsen en laat je pedalen spreken.

Met vriendelijke groet,

Theo de Rooij

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
5 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
dirk westerduin
dirk westerduin
07-05-2020 06:02

Froome refereert niet alleen naar zichzelf als hij het over ‘betere atleten’ heeft. Dieten en trainingsmethodes zijn inderdaad sterk veranderd. De wielersport is voorts professioneler. In het algemeen zijn renners veel meer aan elkaar gewaagd dan in het verleden. Dat stuwt het niveau ook weer omhoog. De renners zijn kortom beter. Merckx zou met zijn “Rij veel!” advies het peloton niet meer kunnen volgen. Wat natuurlijk niet wegneemt dat Merckx een zeer uitzonderlijke renner was. Dus bullshitten, dat doet Froome naar mijn mening zeer zeker niet. En als je het over ‘tijdperken’ hebt: Je kunt vanuit dat standpunt stellen dat… Lees meer »

Barra O Brien
Barra O Brien
08-05-2020 19:32

If only Lance had a better diet, if only he did warm downs after a stage. Half of the things froome talks about aren’t new, they were being done years before. Froome went from a nobody to grand tour winner overnight, he is a liar, a charlatan and a fraud.

Jos
Jos
10-05-2020 14:24
Reply to  Barra O Brien

You are completely right!!! And Thomas never being within the first 10 after 13 grand tours and a lot of small ones, suddenly winning the Tour de France is also extreme suspicious, as are the testosteron plasters from Team Sky, who with Eurosport put the Tour on TV!

André
André
09-05-2020 22:13

?

Jos
Jos
10-05-2020 14:22

Voor mij blijft ie een driemaal bewezen dopingzondaar! Armstrong werd ook zo arrogant anderen te beschuldigen, kon ook ineens tijdrijden en klimmen, terwijl eerst niet, en is zelfs nooit officieel betrapt. Van de medici weet ik dat je wel drie ventolinepijpjes moet leegpuffen in een uur tijd, voor die concentratie, en als maskeringsmiddel functioneert het ook, en dan de testosteronpleisters en de Pretnizon in de Tour de Romandie nog maar even vergeten. De paralellen qua ploegen zijn me ook te opvallend.