Terpstra wil tot half november koersen

Met het lentezonnetje dat de temperatuur voorzichtig omhoog jaagt, willen de wielrenners het liefst weer uren op de fiets zitten. Niki Terpstra maakte afgelopen week nog een lange training, maar het waarom en waarvoor begint hem ook te overmeesteren. De Noord-Hollandse keienspecialist is iemand die altijd nadenkt over situaties en daar ook een eigen kijk op heeft. Zo ook op de stelling wat er zou gebeuren als er vanaf 1 juli weer gekoerst wordt.

Niki Terpstra is een voorstander om ook in toekomst tot half november te blijven koersen.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Kunnen er nog drie grote rondes worden verreden als we pas vanaf 1 juli kunnen koersen?

,,Alles is afhankelijk van de datum dat er weer gekoerst gaat worden. Bij een herstart op 1 juli en geen Olympische Spelen is er meer ruimte in de agenda. Is de herstart later, dan wordt het moeilijker. Ik denk dat het onpraktisch is om drie grote rondes in tien weken tijd te laten plaats vinden. Iedereen moet beseffen dat dit een uitzonderlijk jaar is, dus iedereen in het wielrennen moet tradities voor een jaar loslaten. Dus in mijn ogen zou het ook moeten kunnen dat grote rondes elkaar overlappen of dat alle drie de grote rondes hun rittenschema inkorten.”

Welke wedstrijden zouden nog ingehaald moeten worden?

,,Ik denk dat je vooral naar de populairste wedstrijden moet kijken. Natuurlijk is het wielrennen in deze hele corona-crisis maar een bijzaak. Voor het wielrennen is het echter belangrijker zijn wanneer een aantal koersen nog later in het jaar, wanneer de situatie overal onder controle en veilig is, wordt verreden. Wielrennen leeft immers van de zichtbaarheid. Als je voor de sponsors dan nog de monumenten (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije, red.) kunt rijden, heeft dat zeker waarde. Dus ik begrijp de keuze van de UCI om de grote rondes en monumenten de voorkeur te geven.”

Niki Terpstra benadrukt dat wielrennen leeft op basis van zichtbaarheid. Daarom populairste koersen voorrang geven wanneer er in het najaar gekoerst gaat worden.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

De klassiekers (monumenten) zijn als eendagswedstrijden makkelijker in de agenda in te voegen. Moet daar nog een bepaalde volgorde in zitten?

,,Nee, ook dat moeten we loslaten. Het hoeft echt niet zo te zijn dat Milaan-Sanremo het eerste monument van het jaar is en de Ronde van Lombardije het laatste. Je moet kiezen naar de beste logistieke oplossingen. Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije zouden best in één weekend plaats kunnen vinden. Voor beide klassiekers hebben je immers andere specialisten. Het meest ideaal is om er een dag tussen te hebben. Mooi zou zijn op de woensdag Strade Bianche, vrijdag Ronde van Lombardije en Milaan-Sanremo op de zondag.”

Moeten de kasseienklassiekers net zoals de heuvelklassiekers nog geclusterd worden?

,,Dat vind ik niet noodzakelijk. Al zie je wel dat deze koersen logistiek ook het beste op elkaar aansluiten. Voor de kasseienwedstrijden verblijft iedereen in Vlaanderen en kan je het uitstapje naar Parijs-Roubaix makkelijk maken. De Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik liggen ook vlak bij elkaar, wat het voor de ploegen een stuk makkelijker maakt.”

Niki Terpstra vindt dat de WK mixed-relay plaats maken om een extra weekend vrij te hebben om een of twee klassiekers te organiseren.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Moet in de bestaande kalender van de zomer en het najaar niet worden ingegrepen. Met het schrappen van de mixed-relay op de WK op de weg zou je een extra weekend vrij kunnen maken.

,,Je moet inderdaad kiezen voor de populairste wedstrijden en de mixed-relay hoort daar met alle respect nog lang niet toe. Het zou inderdaad mooi zijn als er in dat weekend dan een of twee grote klassiekers verreden kunnen worden.”  

Is koersen in november realistisch?

,,Ja, dat juich ik zelfs toe. De laatste jaren zien we door de klimaatsverandering dat het in november beter weer is dan in februari. Wij moeten echter het seizoen in februari in de kou al beginnen, terwijl het in november vaak nog lekker warm is. Tot half november koersen is dit jaar een realistische optie. Ik denk dan eerder aan de klassiekers dan aan de grote rondes. Er bestaat dan bij vooral de Giro d’Italia en Tour de France de kans dat in het hooggebergte boven de 2000 meter nog sneeuw ligt. Dus die wedstrijden zou je dan eerder moeten laten plaats vinden. Misschien is de beste optie dat het laatste deel van het jaar de klassieke maand wordt. Laten we het hopen.”

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments