Meer ruimte voor Tour dankzij Olympische Spelen

In navolging van het EK-voetbal zijn ook de Olympische Spelen doorgeschoven naar 2021. Een beslissing waar het Internationale Olympische Comité niet meer aan kon ontsnappen nadat duidelijk werd dat steeds meer landen (Australië en Canada voorop) zich hadden afgemeld voor Tokyo 2020. Aangezien er nauwelijks meer tijd was voor de vele kwalificatietoernooien is dit uitstel van het grootste sportevenement van de wereld ook de enige goede beslissing voor een faire strijd tussen de beste atleten.

Er vindt deze zomer geen wielerstrijd plaats om de olympische medailles.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Vooralsnog is de Tour de France het enige grote sportevenement dat deze zomer nog op de kalender staat. Waar Parijs-Nice anderhalve week geleden zowat het enige sportspektakel was dat nog doorging in deze corona-tijd, zo blijft organisator ASO nu de hoop koesteren dat de Tour eind juni ‘gewoon’ van start kan gaan.

De Parijse krant Le Parisien meldde gisteren dat er aan een scenario wordt gewerkt waarbij alleen het sportieve deel plaats vindt. Dus geen reclamekaravaan, geen startdorp en een beperkt aantal toeschouwers bij de finish. Momenteel is er geen zinnig woord te zeggen of deze uitgeklede Ronde van Frankrijk realiseerbaar is. Vooralsnog is de realiteit dat de cijfers over de uitbraak van het corona-virus weinig tot geen houvast voor welk evenement dan ook bieden.

Natuurlijk rijst in de sportwereld de vraag waarom ASO denkt dat de Tour wel verreden kan worden, terwijl de EK-voetbal en de Olympische Spelen reeds zijn uitgesteld. Vinden de Fransen hun evenement zoveel belangrijker? Weten zij in tegenstelling tot de andere twee mega-toernooien de gezondheidsrisico’s wel in te dammen? Ik ben geneigd om hier ‘nee’ op te antwoorden. Anderzijds zit de Tour niet met kwalificatietoernooien. Het evenement wordt maar in één land gehouden. En vrijwel alle deelnemers zitten in de weken voorafgaand aan de Tour op hetzelfde continent.

Greg van Avermaet verslaat op de Copa Cabana Jakob Fuglsang in de strijd om de olympische titel.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Door het doorschuiven van de EK-voetbal en de Olympische Spelen krijgen andere sportkalenders meer ruimte. In België en Nederland wordt al gespeculeerd om de nationale voetbalcompetitie nu in juni te hervatten en tot begin juli te laten doorlopen. En ook voor de wielerkalender kan dit bij een gunstige ontwikkeling in de strijd tegen het corona-virus betekenen dat er meer ruimte is om wedstrijden in te halen. Als je kijkt naar de UCI-kalender zou de Tour de France nu zelfs twee of drie weken uitgesteld kunnen worden.

Het uitstellen van een paar weken van de Tour is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Dit is een gigantische operatie. Is dit logistiek haalbaar? Qua vergunningen moet het in Frankrijk met de landelijke en lokale overheden geen probleem zijn om de Tour te verzetten. Vraag is echter of een karavaan van nog altijd zo’n 1500 mensen nu van de ene op de andere dag een paar weken later (midden in de Franse zomervakantie) in alle gebieden nog gehuisvest kan worden. In drukke toeristische regio’s, zoals bijvoorbeeld in Nice waar Le Grand Départ plaats vindt, zijn de hotels medio juli immers overal volgeboekt.

Voor de tweede keer wordt Fabian Cancellara na Peking 2008 in Rio 2016 olympisch kampioen tijdrijden.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

En dan zal de Tour op een bepaald moment ook duidelijkheid aan de renners moeten geven. Het is ondenkbaar dat zij pas een kleine maand voor de start te horen krijgen dat de Ronde van Frankrijk doorgaat. Hoewel de Tour door het uitstellen van de Olympische Spelen nu meer ruimte heeft gekregen, heeft de Franse organisatie ook niet meer veel tijd om een plan B uitvoerbaar te maken. Daarvoor is de logistiek van dit evenement op de openbare weg vele malen moeilijker dan een stadionsport. Wanneer er de komende twee weken geen duidelijke verbeteringen in de corona-grafieken in vrijwel alle Europese landen komen, dan wordt het héél moeilijk om de Tour deze zomer nog plaats te laten vinden.

Een uitvlucht voor de Tour naar het najaar is er dan misschien nog, maar dan moet de internationale wielerunie UCI wel bereid zijn om de hele bestaande wielerkalender op de schop te nemen. Of de UCI deze stap durft te nemen, valt te betwijfelen. In ieder geval geldt hier ook voor dat het uitstel van de Olympische Spelen meer ruimte schept voor een nieuwe opzet van het tweede deel van het wielerjaar.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Jos de Gruiter
Jos de Gruiter
25-03-2020 13:12

Een Tour in het najaar, zou dat leuk zijn? Ik betwijfel het. Hoe vervelend ook: liever een jaar geen Tour dan een uitgeklede ronde in een jaargetijde dat er niet bij past. De Tour is wielrennen op topniveau, maar ook zomer(vakantie), warme dagen, vrolijkheid en lange avonden. Het zou mooi zijn om de Vuelta te rijden als start van het wielerseizoen en ons daarna te verheugen op Vlaanderens mooiste in 2021. Het is even niet anders.

Eddy Gevers
Eddy Gevers
26-03-2020 11:36

“openbare weg” …?! Alternatief; etappe steile berg, lange berg, sprint, polder, keien, gravel, ind.tijdrit (vlak, heuvels), ploegentijdrit, … etc. dus veel diversiteit bij type wedstrijd en dat op korte parcoursen. (lengtes v ritten zijn dan niet bepalend (hoeft ook niet))