UCI moet door Corona-virus het wielerseizoen 2020 herindelen

Net als de wereldeconomie wordt nu ook de wielersport geregeerd door de uitbraak van het Corona-virus. In een sport waar planning de laatste decennia steeds belangrijker is geworden, leeft nu de onzekerheid. Welke wedstrijden kunnen doorgaan? welke koersen worden afgelast? Dit zijn de vragen die de komende weken overheersen. Het is voor de renners bouwen op opportunisme en hoop, maar leven in onzekerheid.

Het opsluiten van het complete UAE-peloton in drie hotels in Abu Dhabi en het annuleren van de Strade Bianche lijken de voorbodes van een kaal voorjaar te zijn. Geen enkele wedstrijd is de komende weken zeker. Er dreigen miljoenenstroppen voor de organisatoren. In deze globale crisis, waar vooralsnog geen enkel land een antwoord op heeft, mogen we zeker niet verwachten dat de wielersport dé oplossing heeft.

Nog altijd zitten drie ploegen uit de UAE Tour opgesloten in hun hotel in Abu Dhabi.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

In deze dagen/weken hoopt iedereen de verdere uitbreiding van dit COVID-19 te indammen. Deze isolatie lijkt niet echt succesvol. Italië is een brandhaard, maar ook in klassieke wielerlanden als Frankrijk, België en Nederland verdubbelt het aantal positieve gevallen bijna dagelijks. Natuurlijk vechten organisatoren tot het laatst om hun wedstrijd te laten doorgaan. En het is logisch dat ploegen de gezondheid en het welzijn van hun renners en stafleden voorrang geven.

Hoe schadelijk dit virus is, durft nog niemand echt aan te geven. De vrees voor een pandemie overheerst. De meeste experts waarschuwen ons daarentegen om vooral nuchter te blijven en ons niet te laten leiden door primaire angsten. Het is een griep, die nog niet behandelbaar is. Daardoor ligt het mortaliteitpercentage hoger. ,,We moeten zeker niet paranoia worden”, stelt ook bijvoorbeeld de medische staf van Deceuninck-QuickStep.

Organisatoren moeten zich nu laten leiden door overheden en gezondheidsinstanties. Niet door de schreeuw van het publiek of sensatiebeluste media. Ploegen moeten beslissingen nemen op basis van experts en niet mee gaan in de gekte. Waar sommige teams juist tot het uiterste willen gaan om wel te vertrekken, nemen andere ploegen het voortouw om zichzelf al vroegtijdig af te melden. Bij de meeste renners en teams is de angst groter dat ze minimaal twee weken in quarantaine komen te zitten dan de vrees dat het Corona-virus schade bij jonge, vitale sporters kan aanrichten. Mooi zo’n belangenorganisatie als Velon, maar in crisistijden zie je dat het echt ieder voor zich is.

Ook de internationale wielerunie UCI kan in deze crisis nauwelijks richtlijnen bepalen. Dat mogen we ook niet verwachten van een sportbond bij de wereldwijde uitbraak van een nieuw virus. Waar de UCI wel voor in kan staan is dat het de organisatoren beschermt. En dat doel ik er niet op dat wedstrijden nu koste wat kost moeten door gaan, maar dat er onderzocht wordt hoe het de wielerkalender 2020 nog kan herindelen. Dat is niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Het is al een druk jaar met de Olympische Spelen in Tokyo. En er is nu ook nog geen datum aan te geven dat het Corona-virus in Europa onder controle kan zijn. Daadwerkelijk vooruit plannen kan op dit moment nog niet.

In de UAE Tour begon de ellende nadat twee stafleden symptomen van het Corona-virus hadden.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Toch moet er nu al worden gekeken waar in de kalender gaten zijn wanneer bepaalde wedstrijden alsnog georganiseerd kunnen worden. Zoals ook in de getroffen voetbalcompetitie bepaalde wedstrijden ingehaald worden. Als ik naar de wielerkalender kijk dan zijn er na Luik-Bastenaken-Luik nog mogelijkheden. In mei is de Amgen California Tour afgelast, waardoor er naast de Giro d’Italia nog een dubbel programma gereden kan worden. En ook in september en eventueel in de periode voor en na Lombardije liggen nog kansen. Jarenlang roepen we dat de scoringsmogelijkheden voor eendagsrenners over het hele hele jaar gezien té beperkt zijn. Misschien krijgen we door deze crisis noodgedwongen nieuwe inzichten.

Natuurlijk zijn eventuele verplaatsingen noodgrepen, maar in crisistijden is het logisch dat hiernaar wordt gegrepen. Iedereen in de wielersport zal na deze Corona-periode de noodlijdende organisatoren ten hulp moeten schieten. RCS staat er nu reeds economisch zwak voor. Flanders Classics is een private onderneming, die ook moeilijk in staat is om klap na klap op te vangen. En dan praten we alleen over de grotere organisatoren.

Doktoren en lokale autoriteiten arriveren bij een van de hotels in de UAE TOUR.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Wanneer hun koersen alsnog op een later tijdstip alsnog plaats vinden, kunnen ze een deel van hun tv-inkomsten en sponsorgelden veilig stellen. Ploegen krijgen nieuwe scoringskansen voor hun sponsoren. En renners alsnog de mogelijkheid om zich in de kijker te rijden. Dus laten we nu nuchter blijven en straks vooral kijken hoe we straks het seizoen 2020 kunnen herindelen.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Gerry van Gerwen
Gerry van Gerwen
05-03-2020 22:45

Raymond helemaal waar MAAR er is op korte termijn nog n andere mogelijkheid nl landen zoeken waar nog geen uitbraak is en dat is nu juist een mooie uitdaging voor de UCI samen met traditionele organisatoren en teams. Voorbeeld als Amstelgoldrace niet in Nederland kan dan misschien in Curaçao etc etc Ik heb bv mooie contacten in Suriname…