Geen paniek rond valse start Dumoulin en Kruijswijk

Naast Tom Dumoulin kent ook Steven Kruijswijk een valse start van het seizoen 2020. Waar Dumoulin inmiddels door darmklachten al heeft moeten afzeggen voor de Ronde van Valencia, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, moet Kruijswijk nu zijn seizoenstart in Parijs-Nice annuleren. De nummer drie van de afgelopen Tour de France miste medio januari door een knieblessure al een trainingskamp van Jumbo-Visma nabij Alicante. Inmiddels maakt hij weer voorzichtig de nodige kilometers rondom Monaco, maar de vorm zal ontoereikend zijn om in ‘Rit naar de Zon’ van start te gaan. Aangezien het team met de nummer één van de UCI-ranking Primoz Roglic in de Parijs-Nice een gooi naar de eindzege wil doen, kunnen er alleen 100% fitte renners opgesteld worden.

Het zijn tegenslagen die bij een topsportploeg horen en die zeker niet tot paniek bij de technische staf van Jumbo-Visma leiden. Bij Dumoulin wil men nu uitgebreid onderzoeken waar zijn darmklachten vandaan komen. Er lijkt een concrete aanwijzing te zijn wat er momenteel aan de hand is en mogelijk zal deze kwaal nog met antibiotica bestreden worden. Het team wil echter geen risico nemen en eerst honderd procent zekerheid hebben wat de boosdoener van deze kwaal is. Dit zijn immers de weken in het seizoen dat je nog enige achterstand ‘mag’ oplopen.

Tom Dumoulin op het trainingskamp in Alicante. Daar speelden zijn darmklachten nog niet echt op. Pas in het vliegtuig op weg naar Valencia werd het probleem ernstiger.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Natuurlijk is de uitgestelde rentree een mentale tik voor de Maastrichtenaar die zijn rampjaar 2019 immers zo snel mogelijk wil vergeten door klinkende resultaten neer te zetten. Zijn laatste koers is de Dauphiné in juni 2019, zo’n acht maanden geleden. Het is dan ook logisch dat hij naar wedstrijdkilometers snakt. Dat betekent echter niet dat je overhaast een rugnummer moet opspelden. Je moet vooral realistisch blijven nadenken. Voor Dumoulin is een programma met Catalonië en het Baskenland nog altijd mogelijk en dit zou ook een prima weg richting de heuvelklassiekers zijn. Geluiden dat zijn deelname aan de Tour de France in gevaar komt, slaan helemaal nergens op.

Ook Kruijswijk gaat ervan uit dat hij op 23 maart in Catalonië het seizoen 2020 kan beginnen. Zijn belangrijkste doelen van het jaar liggen in het tweede deel van het jaar met de Tour de France en de Vuelta a España. Natuurlijk baalt de Brabander dat hij zijn eerste wedstrijd van het jaar niet haalt, maar de focus moet altijd gericht blijven op de hogere doelen. Hij moet nu niet het risico nemen om geforceerd zijn terugkeer te realiseren. Dan is het veel verstandiger om begin maart een rittenkoers over te slaan.

Steven Kruijswijk moet zijn seizoenstart in Parijs-Nice afzeggen vanwege zijn herstel van een knieblessure. FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Vorig jaar heeft Kruijswijk gezien dat je nooit in paniek moet raken. In de Dauphiné wilde hij zich destijds nog een keer goed testen met het oog op de Tour de France. Een plek bij de eerste drie was in de Rhônes-Alpes destijds zijn doel. Met maag- en darmproblemen moest hij echter in deze Franse voorbereidingskoers op een kleine drie weken voor de Tourstart in Brussel opgeven. In La Grande Boucle was Kruijswijk echter in topvorm en wist hij een knappe derde plaats in het eindklassement te realiseren.

De keuze van de technische staf van Jumbo-Visma om nu hun twee klassementsrenners optimaal de tijd te gunnen om te herstellen van hun gezondheidsklachten is heel verstandig. Dat de buitenwereld enigszins paniekerig op de valse start van Dumoulin en Kruijswijk reageert en er allerlei bijzaken bijhaalt, is enkel ruis waar niemand binnen geel-zwart wakker van moet liggen. Gelukkig gebeurt dat ook niet.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments