8 juli 1903: Tour in Toulouse

Een zeldzame actiefoto uit de Tour de France van 1903, een jaar waarin het fotograferen van bewegende beelden nog niet zo eenvoudig was. We zien coureurs bij Toulouse aan het eind van de derde etappe. Het peloton was deze dag in twee groepen verdeeld. Eerst gingen de coureurs van start die nog voor het klassement in aanmerking kwamen. Twee uur later vertrokken de renners die in de eerste twee ritten hadden opgegeven.

Op de foto zien we Eugène Brange (met witte armband) op kop voor Maurice Garin (met wit jasje). Ze zijn omringd door meefietsende fans. De sprint in Toulouse werd gewonnen door Brange, maar hij kreeg de etappe-overwinning niet. In de tweede groep had Hypollite Aucouturier de 432 kilometer van uit Marseille 32 minuten en 22 seconden sneller afgelegd dan Brange, de Belg Julien Lootens, die onder het pseudoniem Samson reed, Garin en Lucien Pothier. Zij werden in de daguitslag vanaf de tweede plaats geklasseerd.

FOTO: ARCHIEF RON COUWENHOVEN

Aucouturier had in de eerste rit opgegeven met maagklachten, maar stond zes dagen later weer aan de start voor de rit naar Marseille die hij ook won. De 432 kilometer naar Toulouse legde hij af in 17 uur 55 minuten en 4 seconden. Dat betekende een snelheid van bijna 24 kilometer per uur.

Eugène Brange kwam uit Macon en was 31 jaar toen hij in de eerste Tour van start ging. De eerste dag zat het hem niet mee. De 467 kilometer van Parijs naar Lyon had hij in 38 uur en 41 minuten afgelegd. Hij kwam als 37ste en laatste binnen op 20 uur en 55 minuten van Garin. Net nog op tijd, want de tijdslimiet was op 39 uur gesteld! ‘Ik heb erg veel pech gehad,’ verontschuldigde hij zich bij de koerscommissarissen Lefèvre en Steinès, twee verslaggevers van de organiserende krant L’Auto.

Dat hij wel wat kon bewees hij in het vervolg van de Tour. Hij finishte in Parijs op 20 uur en 59 minuten van Maurice Garin als achttiende. Hij verspeelde dus nog maar 4 minuten in de resterende vijf etappes.

Op foto 2:

Eugène Brange na zijn spurtzege in Toulouse. Hij verdiende er 350 francs mee. Aucouturier kreeg als ritwinnaar 700 francs.

FOTO: ARCHIEF RON COUWENHOVEN

Aucouturier had in de eerste rit opgegeven met maagklachten, maar stond zes dagen later weer aan de start voor de rit naar Marseille die hij ook won. De 432 kilometer naar Toulouse legde hij af in 17 uur 55 minuten en 4 seconden. Dat betekende een snelheid van bijna 24 kilometer per uur.

Eugène Brange kwam uit Macon en was 31 jaar toen hij in de eerste Tour van start ging. De eerste dag zat het hem niet mee. De 467 kilometer van Parijs naar Lyon had hij in 38 uur en 41 minuten afgelegd. Hij kwam als 37ste en laatste binnen op 20 uur en 55 minuten van Garin. Net nog op tijd, want de tijdslimiet was op 39 uur gesteld! ‘Ik heb erg veel pech gehad,’ verontschuldigde hij zich bij de koerscommissarissen Lefèvre en Steinès, twee verslaggevers van de organiserende krant L’Auto.

Dat hij wel wat kon bewees hij in het vervolg van de Tour. Hij finishte in Parijs op 20 uur en 59 minuten van Maurice Garin als achttiende. Hij verspeelde dus nog maar 4 minuten in de resterende vijf etappes.

5 1 vote
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments