Sterftecoëfficiënt van de Tour

Onder een nooit eerder gezien gesternte gaat zaterdag de Tour de France van start. De publicitaire en sportieve ambities van organisatie en teams zijn in een coronadwangbuis geperst. Betwisten van de effectiviteit of legitimiteit van de opgelegde maatregelen is volstrekt betekenisloos. Net zomin er in ons land sprake is van een staatsdictatuur, zoals het groepje viruswaanzinnigen, ondertussen opererend onder de vlag viruswaarheid, ons wil wijsmaken. We zullen ermee moeten leven en fietsen in afwachting van een structurele oplossing. De grote vraag is vanzelfsprekend: gaat de Tour Parijs halen?

Tour-directeur Jean-Marie Leblanc haalde in 1998 in de Tour de Dopage Parijs, gaat de huidige directie Christian Prudhomme (l) en tweede man Pierre-Yves Thouault het peloton ook naar de lichtstad leiden?
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Ooit strandde de Tour van 1998 bijna in chaos na de aanhouding vlak voor de start van de ronde van Festina-verzorger Willy Voet en de vondst van een grote voorraad EPO-ampullen. Festina en het later onder vuur liggende TVM-Team verdwenen uit koers. Anderen knipten zelf het lijntje door. De etappe naar Aix-les-Bains 29 juli strandde na vele invallen, geruchten en verdachtmakingen in heftige discussies over het al dan niet voortzetten van de Tour.

Tijdens de nacht van 29 op 30 juli verlieten de Spaanse ploegen ONCE, Banesto, Vitalicio en Kelme Aix-les-Bains. De halflege parkeerplaatsen bij de hotels boden een trieste aanblik. De rest ploeterde door met de moed der wanhoop onder het motto: ‘de Tour moet Parijs halen!’ Ik stond daar als ploegleider achter, naast mijn persoonlijke beweegreden dat ik Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc absoluut wilde blijven steunen. Simpelweg omwille van het enorme respect dat ik altijd voor deze man heb gehad. Uiteindelijk haalde de Tour Parijs en kon er een uitslag worden opgemaakt, ondanks de opgave van zeven van de eenentwintig gestarte ploegen.

Wielrennen in Corona-tijd. Tom Dumoulin checkt zijn fiets nog even vlak voor de start.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Wat mij betreft gaat dat de grote vraag worden van deze Tour de France: wanneer strandt de Tour? Indien er in een ploeg sprake is van twee positieve coronagevallen moet de betreffende ploeg de koers verlaten. In 1998 verdween eenderde van de ploegen omwille van niet-sportieve redenen uit koers en werd in Parijs desondanks een uitslag opgemaakt. Waar wordt in 2020 de grens getrokken? Hoeveel ploegen en renners moeten er minimaal in Parijs aankomen? Welke sportieve sterftecoëfficiënt zal de Tourorganisatie hanteren?

De beelden van de Strade Bianche, de eerste na-coronakoers op 1 augustus verreden op de witte Toscaanse wegen, beklijven. Iconische plaatjes van renners acterend op de toppen van hun kunnen, tegen een van de mooiste decors die ik mij kan bedenken. Corona was eventjes heel ver weg. Hopelijk kunnen we ook komende weken wegdromen.

5 2 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments