Breuk huwelijk Froome/Team Ineos

Het mogelijke vertrek van Chris Froome deze zomer bij Team Ineos was drie dagen geleden hét wielernieuws. Renners die hun contract niet uitdienen zijn zeldzaam in het wielrennen. Renners die halverwege het seizoen hun team verlaten zijn op één hand te tellen. Rohan Dennis was in 2014 als relatief onbekende renner die van Garmin naar BMC overstapte de meest spraakmakende contractbreuk. En zeker een tussentijdse transfer van een toprenner als Froome die aan zijn elfde jaar onder Sir Dave Brailsford bezig is, mag een unicum in de geschiedenis van het profwielrennen worden genoemd.

Er waren personen die dit bericht met het spreekwoordelijke korreltje zout namen. Ik beoordeel dit nieuws als heel serieus. Ten eerste is het bewuste artikel geschreven door Daniel Benson van Cyclingnews die een van de best ingevoerde wielerjournalisten van het peloton mag worden genoemd. Nog serieuzer werd het bericht echter toen we de daaropvolgende dagen zagen door wie het nieuws ontkracht werd.

Chris Froome maakt in februari in de UAE Tour zijn rentree in het peloton na zijn zware val. Is dit meteen zijn laatste wedstrijd voor Team Ineos geweest?
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Een betrouwbare, anonieme bron binnen de ploeg verklaarde aan de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport dat Team Ineos niet van plan is om Froome gedurende dit seizoen te laten vertrekken. Een mogelijke overstap naar een ander team zou pas na 2020 mogelijk zijn wanneer het contract van de viervoudig Tour-winnaar bij het Britse keurkorps is afgelopen.

In de Franse sportkrant L’Equipe verklaarde een anoniem familielid van Froome dat de Britse Keniaan boos is op zijn ploeg. Hij zou geïrriteerd zijn omdat niemand van Team Ineos reageerde op de uitspraak van Egan Bernal. Zelfs nadat Froome had gevraagd om dit te klaren, ontving hij van de ploeg geen reactie. De jonge Colombiaan had aangegeven dat hij zich voor niemand gaat opofferen in de komende Tour de France. ,,Iedere kans om de Tour te winnen wil ik pakken”, aldus Bernal die de Ronde van Frankrijk in 2019 al op zijn naam schreef.

Juist het feit dat de twee hoofdrolspelers, Chris Froome en Sir Dave Brailsford, zich hullen in stilzwijgen bewijst dat er een bom ligt onder het huwelijk tussen Froome en Team Ineos. Als het verhaal van Cyclingnews niet zou kloppen, dan reageer je direct door dit verhaal naar het rijk der fabelen te wijzen. Dan verstop je je niet of laat je zeker niet de woordvoering over aan anonieme bronnen uit je omgeving. Chris Froome en Team Ineos zijn binnen de sportwereld té groot om aan dergelijk nieuws zelf geen aandacht te besteden.

Natuurlijk is het een duivels dilemma voor Team Ineos om de inmiddels 34-jarige Froome direct weer op de troon te zetten. Na zijn zware val in de Dauphiné heeft hij maandenlang moeten revalideren. Het is nog maar de vraag op welk niveau hij kan terugkomen. Hoewel hij zelf aangeeft inmiddels weer op hetzelfde niveau als voor zijn val zit, moet dat op wedstrijdniveau nog worden bewezen. Daarbij heeft Ineos met Bernal en Geraint Thomas de winnaars van de laatste twee edities van de Tour die zich bij voorbaat niet op het tweede plan laten zetten. Een rolverdeling die Froome, die naar verluidt voor vijf miljoen euro per jaar op de loonlijst staat, eigenlijk wel verlangt.

Chris Froome in actie op Jebel Hafeet in de UAE Tour. Enkele uren later kwam het peloton in een lockdown terecht.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Inmiddels worden Bahrain-McLaren (waar Froome’s oude vertrouwenspersoon bij Team Sky Rod Ellingworth tegenwoordig teammanager is), Israël Start Up Nation (waar miljardair Sylvan Adams veel geld op tafel wil leggen), NTT Pro Cycling (Froome heeft een Zuid-Afrikaanse achtergrond) en Movistar (moederconcern Movistar heeft het Britse Liberty overgenomen en daardoor ook belangen in het Verenigd Koninkrijk) genoemd als teams die interesse hebben om de winnaar van zeven grote rondes over te nemen.

Persoonlijk kan ik me Froome nog niet in andere kleuren dan die van Team Ineos voorstellen. De afgelopen dagen is echter duidelijk geworden dat er geen barstjes, maar scheuren in het huwelijk tussen Froome en Team Ineos zijn. De in Nairobi opgegroeide wielrenner heeft na zijn val harder dan ooit gewerkt om terug op niveau te komen en is er zelf nog altijd stellig van overtuigd dat hij zijn grote droom waar gaat maken. Een vijfde Tour-zege waarmee hij op het unieke podium met Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain komt. Daarvoor heeft hij alles over. Als zijn beschermheer Sir Dave Brailsford daar niet meer alles voor aan de kant wil zetten en meer vertrouwen in zijn jongeling Bernal heeft, dan is voor Froome inderdaad de tijd rijp om te vertrekken.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments