Azijnpissers op nieuwe kalender

Op 17 maart maakte de Europese voetbalbond UEFA bekend dat het EK-voetbal werd doorgeschoven naar 2021. Op 24 maart bracht het Internationale Olympische Comité IOC het persbericht dat de Olympische Spelen in Tokyo pas in 2021 georganiseerd zullen worden. Op 5 mei presenteerde de internationale wielerunie UCI een nieuwe wielerkalender voor 2020 waarbij de WorldTour-wedstrijden indien de volksgezondheid dit toestaat op 1 augustus 2020 wordt hervat.

UCI-voorzitter David Lappartient verdient lof voor het presenteren van een nieuwe kalender voor 2020.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Als een van de eerste mondiale sportbonden brengt de wielerunie een planning uit. Waar in onder andere het voetbal en het rugby bonden en teams openlijk lopen te vechten over een mogelijke kalender na de corona-pandemie, daar blijkt de wielersport nu ineens ‘redelijk’ eensgezind een schema te presteren. De kalender van de hoop, want of er straks daadwerkelijk gekoerst kan worden kan niemand zeggen omdat niemand op deze hele aardbol weet hoe en wanneer je het corona-virus kunt indammen.

Natuurlijk is het een gekke kalender met 104 koersdagen in exact honderd dagen. Met de drie grote rondes in een tijdsbestek van amper drie maanden. Het is een super drukke wielerperiode die we nooit eerder in de geschiedenis hebben gekend. Uitzonderlijke situaties zoals deze corona-pandemie vragen echter ook om uitzonderlijke maatregels en oplossingen.

Het is heel eenvoudig om nu al een vette, zwarte streep door alle sportwedstrijden in 2020 te zetten. Nogmaals we moeten nog zien of er straks daadwerkelijk gekoerst gaat worden. Bij sponsors, ploegen en vooral renners proef ik de afgelopen dagen, sinds de UCI de nieuwe kalenders voor mannen en vrouwen heeft gepresenteerd, echter héél veel hoop en optimisme. Er is weer een reden voor hen om op de fiets te stappen.

Patrick Lefevere, teammanager Deceuninck-QuickStep, benadrukte in Extra Time op Sporza dat 50% van de ploegen zal verdwijnen wanneer er dit jaar niet meer gekoerst wordt: ,,Iedereen moet nu overleven. De wielersport moet overleven.”

Natuurlijk kan er nooit ten koste van de volksgezondheid worden gekoerst. Topsport, in dit geval wielrennen, kan nooit de bron zijn van een nieuwe golf besmettingen die zich over Europa verspreidt. Dit is geen punt van discussie. Hierover is iedereen het eens. Op dit ogenblik hebben we echter geen flauw idee hoe de wereld er in september of oktober uitziet. Eind april meldde de in India gevestigde farmaceut Serum dat ze al begonnen zijn aan het produceren van 40 miljoen vaccins tegen corona op basis van de resultaten van de University of Oxford. En ook twee andere farmaceuten bevestigden deze week dat ze denken een vaccin tegen corona te hebben gevonden en zijn reeds aan de productie van dit vaccin beginnen. Het is duidelijk dat er de komende weken/maanden enorme stappen in de farmacie gezet gaan worden om deze pandemie te stoppen.

Tom Van Damme, voorzitter van de wegcommissie van de UCI, (links) and David Lappartient (rechts) voorzitter van de UCI, in de Tour of Guangxi.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Vol verbijstering lees ik de kritiek die de wielerwereld over zich heen krijgt op basis van de nieuwe kalender 2020. Er zit geen plan achter, meldde een journalist. ‘Een plan dat wordt gemaakt mét renners, ploegen, sponsors, media, overheden en vooral: met virologen en artsen.’ Alsof de Nederlandse regering met alle partijen om de tafel zit om de economie weer op gang te krijgen. Alsof er binnen de EU afstemming is in de corona-aanpak. Alsof er ergens ter wereld momenteel wel een duidelijk plan achter het beëindigen van de lockdown zit.

In Italië bracht een toonaangevende sportkrant dat de wielersport geen respect voor de historie van de Giro d’Italia had door Parijs-Roubaix op dezelfde zondag als de slotdag van de Italiaanse ronde te zetten. De nieuwe kalender is niet elegant, schreef een ander. ‘Redden wat er te redden valt, meer zit er niet achter het programma. Met meerdere grote koersen op bepaalde dagen kiezen ze in het wielrennen ervoor om elkaar in de eerste plaats te beconcurreren. Dom. Alweer is het lange lijstje van gemiste kansen in het wielrennen een misser rijker’, meldde een groot dagblad.

Pardon? Zou de betreffende journalist beseffen dat met de enorm dalende advertentiecijfers het nog maar de vraag is hoeveel dagbladen, tijdschriften en websites dit najaar in staat zijn om te verschijnen. Dat we in de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog zitten en dat de wielersport er ook alles aan doet om te overleven. Zowel de UCI zelf, de ploegen als de organisatoren vechten voor hun voortbestaan.

Nee, in dit geval heb ik niks met de azijnpissers op de nieuwe wielerkalender. Ik ben zelf vaak heel kritisch geweest over de manier waarop de UCI, organisatoren en ploegen de wielersport negatief te kijk hebben gezet. In dit geval wil ik voorzitter David Lappartient feliciteren hoe hij binnen enkele weken deze kalender met al deze tegenstribbelende partijen toch heeft kunnen presenteren. Natuurlijk is het geen ideale kalender, maar we leven momenteel ook verre van een ideale wereld. De UCI heeft opnieuw hoop aan de hele wielerwereld gegeven. Misschien blijkt het achteraf valse hoop te zijn. Maar leven wij in deze dagen niet allemaal op hoop…

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Joop floor
Joop floor
09-05-2020 18:54

Ben het helemaal met je eens

Ruud van der Lubben
Ruud van der Lubben
09-05-2020 20:47

Azijnpissers zijn er altijd zat, ach ja die moeten óók hun plasje kwijt ! Laten we gewoon hopen dat we nog wat mooie koersdagen te zien krijgen vóór het einde van het jaar.

Funs Meuffels
Funs Meuffels
12-05-2020 06:53

Je hebt helemaal gelijk Raymond, ik deel jou mening, hopelijk zitten we 10-10-2020 in Vilt naar een spannende finale te kijken van de 55e AGR !!