Tijdstrijd van Kai Reus

Mijn periode als ploegleider en directeur van de Rabobankploegen levert een bijzondere erfenis op. Enkele maanden voordat ik december 2003 het stokje overnam van toenmalig directeur Jan Raas werd een buitengewoon talentvol Rabobank renner in Canada junioren wereldkampioen op de weg: Kai Reus. Zijn prestatiecurve liep steil omhoog en half 2006 contracteerde ik hem voor het Rabobank profteam.

Tijdens de periode Tour de France van 2007 ontstond voor ons beiden een dramatische knik in onze loopbanen. Kai trainde in de Franse Alpen, ik was tegelijkertijd bezig met het managen van een bijzonder complexe situatie rondom Michael Rasmussen. Op donderdag 12 juli kwam Kai in de afdaling van de Col de l’Iseran zwaar ten val. Nadat hij door een automobilist was gevonden werd hij met ernstig hoofdletsel in een traumahelikopter overgevlogen naar een ziekenhuis in Grenoble.

Kai Reus in zijn Rabobank-tijd in de aerodynamische tijdrithouding.
FOTO: WIKIPEDIA

Zondag 15 juli pakte Rasmussen in Tignes de gele trui, Kai vocht gedurende elf dagen in Grenoble kunstmatig comateus voor zijn leven. Dinsdag 17 juli bezocht ik hem, samen met zijn ouders, zus en toenmalige vriendin. De aanblik van een roerloze Kai, via talloze kabels verbonden aan flikkerende monitoren rondom zijn bed, zal ik nooit vergeten. Ik liet een door de gehele ploeg gesigneerde gele trui achter. We verwerken onze emoties op een sfeerloos terras in schroeiend heet Grenoble. Kai ontwaakte 23 juli uit zijn coma, ik verwijderde 25 juli gele truidrager Rasmussen uit de Tour en stapte een week later op als directeur.

Kai vervolgde na een lange revalidatie zijn loopbaan, als wielrenner en marathonschaatser. Helaas ging dit gepaard met de nodige horten en stoten als gevolg van blessures en ingrijpende levensgebeurtenissen. De comebacks waren steeds spectaculair, zijn ongekende talent en mentale veerkracht vormden de rode draad. Mijn leven nam eveneens een totaal andere wending. We hebben echter altijd contact gehouden en verschillende keren uitgebreid de periode juli 2007 en de gevolgen voor onze levens besproken.

Totdat een gemeenschappelijke vriendschapsrelatie ons weer verenigde. De Rotterdamse ondernemer en wielerfanaat Albert de Jong onderkende Kai’s bijzondere talent. Hij wist in 2018 de student sportmanagement & bedrijfskunde en kortstondig buschauffeur te overtuigen het werelduurrecord aan te gaan vallen. Albert en Kai maakten een plan en formeerden een bijzonder begeleidingsteam, waar ik sinds maart 2019 deel van uitmaak.

Maar ook dit traject verloopt niet zonder blessures en tegenslagen. De coronacrisis slaat een gat in de aanloop naar het alles beslissende voorjaar 2021, als in Zuid Amerika de poging zal moeten plaatsvinden. Geen wedstrijdprogramma, wielerbaan, hoogtestages en teambijeenkomsten. Twee continu aandacht opeisende jonge kinderen thuis, een werkende partner, gedeelde gezinszorg en verantwoordelijkheid. De balans tussen inspanning en rust is tijdelijk danig verstoord.

Grote ambitie resulteert doorgaans in een eenzame, complexe tijdstrijd richting succes. Als Kai over een jaar, op 36-jarige leeftijd, het moeilijkste fysieke gevecht uit zijn leven aangaat beschikt hij over een zekerheid: het is maar een uurtje.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
5 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
rob pelt
rob pelt
24-04-2020 08:54

Veel succes!

rob pelt
rob pelt
24-04-2020 08:55

Veel succes, op álle gebied. Vooral de gezondheid!

r.couwenhoven@upcmail.nl
r.couwenhoven@upcmail.nl
24-04-2020 14:58

Pracht project. Ik ben benieuwd. Kai Reus was samen met Hans Middelveld in 2010 in het Olympisch Stadion aanwezig bij de presentatie van mijn boek Leven en Werk van Joris van den Bergh, sportjournalist en de grote promotor van de wielersport voor de tweede wereldoorlog. Drie jaar na zijn ongeluk was hij weer op de been, maar nog lang niet de oude. Ik gaf hem een boek en schreef er een opdracht in: ‘Kampioenen komen altijd terug.’ Dat Kai nu begonnen is met de voorbereiding op een uurrecordaanval, geeft alleen al zijn enorme niveau aan. Of het lukt maakt niet… Lees meer »

Bartho van der Heijden
Bartho van der Heijden
24-04-2020 18:12

Het wordt hoe dan ook een genieus verhaal.

maas van beek
maas van beek
25-04-2020 00:01

We gunnen #Kaireus allemaal een aanval op het WUR In vertrouwen wist ik dit al heel lang, en als er 1 is die we allemaal het gunnen om het alleen te proberen is het deze ongelooflijke kanjer, vechter en knokker Kai wel. Ook veel respect voor jouw eeuwige vriendschap na alles wat hem is overkomen Theo Een WUR aanvallen doe je ook voor je naasten en echte vrienden en daardoor zul je zo maar eens over bovennatuurlijke power in het uur U kunnen beschikken en heel ver kunnen komen. Ik wens jullie uit grond van m,n hart alle succes van… Lees meer »