Tour sprookje of valse hoop

Het bericht wordt gevierd alsof het einde van de Corona-pandemie in zicht is. In deze donkere tijden is het nieuws van een ‘nieuwe’ Tour de France in augustus en september licht in de duisternis. Van 29 augustus tot en met 20 september moet op de Franse wegen de wederopstanding worden gevierd. La Grande Boucle als het medicijn tegen het Covid-19. Ik vrees echter dat het huidige optimisme over deze nieuwe wielerkalender achterhaalt gaat worden door realisme.

Grote massa’s volk tijdens een aankomst van de Tour de France in 2019.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Natuurlijk ben ik geen viroloog, maar met dertig Tour de Frances in mijn bagage weet ik wel welke mensenmassa’s de grootste wielerwedstrijd op de been brengt. De laatste jaren wordt gesproken over 10 à 12 miljoen toeschouwers die het parcours omzomen. Over 4000 officiële volgers die jaarlijks achter de renners reizen. Ik zie blind voor me hoe je bij de start en bij de finish vaak als haringen in een ton je weg moet vinden. Daarom lijkt het mij onmogelijk om een Tour de France te organiseren zolang er geen vaccin is. Zeker nu grote sportevenementen als EK-voetbal, Olympische Spelen en Wimbledon reeds op een vroegtijdig tijdstip hun evenement voor 2020 hebben afgelast, kan de Tour de France geen risico nemen. Het is onmogelijk dat het wielerevenement straks gezien wordt als de kwade genius die een tweede Corona-golf in Europa bracht waardoor tienduizenden nieuwe slachtoffers sterven.

Natuurlijk is het niet de organisatie van de Tour, noch de internationale wielerunie UCI die straks de beslissing neemt of er eind augustus daadwerkelijk een Grand Départ in Nice plaats vindt. Het groene licht zal gegeven moeten worden door de Franse overheid die hierin geadviseerd worden door de Franse gezondheidsorganisaties en het WHO. Op Cyclingnews noemde Devi Sridhar, een van de meest prominente experts in de strijd tegen Covid-19, het idee van de ‘nieuwe’ Tour een ‘recept voor een ramp’. De Tour zou een nieuwe verspreiding van het virus in Europa op gang kunnen brengen.

Patrick Lefevere vreest dat het economische wielermodel in elkaar klapt als de Tour dit jaar niet doorgaat.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Toch kan ik begrijpen dat de Tour-organisatie (ASO) en de UCI vooralsnog de mogelijkheid openhouden om de belangrijkste wedstrijden dit najaar alsnog plaats te laten vinden. Het duurt immers nog ruim vier maanden voordat de wielerwereld zich in Nice dient te verzamelen. Een periode waar in de ontwikkeling van een vaccin enorme stappen worden gezet. Natuurlijk roepen vele wetenschappers nu dat een vaccin en/of medicijn gezien de testprocedures nooit binnen enkele maanden beschikbaar is. Uitzonderlijke omstandigheden vragen echter ook om uitzonderlijke oplossingen en procedures.

Wanneer ASO en de UCI nu al naar buiten zouden brengen dat de Tour de France in 2020 niet meer wordt georganiseerd, zou dit een economisch drama voor de wielerwereld betekenen. ,,De Tour is essentieel voor de hele economie achter het wielrennen”, stelt ook UCI-voorzitter David Lappartient. Dat komt vooral omdat de ploegen vrijwel helemaal afhankelijk zijn van sponsoren. De kans is groot dat deze geldschieters hun geldkraan voor 2020 dichtdraaien wanneer ze nu op het dieptepunt van de Corona-pandemie al weten dat er geen Tour meer plaats vindt. De Tour staat immers voor 65 tot 80% van de jaarlijkse publiciteit voor de ploegen. De omzet van het evenement bedraagt circa 160 miljoen euro en is daarmee een veelvoud van de bedragen die in alle andere wielerwedstrijden omgaan.  ,,Zonder Tour de France kan het hele wielersportmodel in elkaar klappen”, concludeert Deceuninck-QuickStep manager Patrick Lefevere.

Dat de wielersport hard wordt geraakt door de Corona-crisis is onvermijdelijk. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) spreekt over de zwaarste recessie wereldwijd sinds de crisis in de jaren dertig. Er wordt gesproken over een economische achteruitgang van 3%, terwijl in Nederland de recessie op zelfs 7,5% wordt ingeschat. Wielrennen is meer dan andere sporten afhankelijk van sponsorinkomsten. Juist de meeste bedrijven lopen nu in de lockdown en de social-distancing grote klappen op en de sponsorbijdrages zullen kostenposten zijn die als eerste geschrapt zullen worden.

Een enorme mensenmassa, waaronder vele journalisten, omringt gele truidrager Mike Teunissen in de Tour de France 2019.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Het Poolse CCC (schoenen, tassen andere lederen producten) heeft de salarissen van hun renners volgens HLN al met 80% ingekort. Het gaat dan ook al hard met de pay-cuts in het peloton: 10% bij Lotto-Soudal, 30% bij Astana, 70% bij Bahrain-McLaren en Mitchelton-Scott. Het is slechts een kwestie van tijd dat bepaalde sponsors zich helemaal terug trekken uit het wielrennen.

Vooralsnog hebben de Tour de France en de UCI alle stakeholders in het wielrennen weer hoop gegeven. Hoop dat er met de Tour de France en vervolgens een WK, de Giro d’Italia en de Vuelta a España en met zeker nog ruimte voor de vijf monumenten nog genoeg mediawaarde in het wielrennen in 2020 is te behalen. Je mag je alleen afvragen of het geen valse hoop is.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Coorevits
Coorevits
16-04-2020 19:35

Links en rechts hoor ik dat het de natte droom is van president Emmanuel Macron om op Quatorze Juillet de beperkende maatregelen tegen corona op te heffen. Zou dat dan niet de eerste ramp kunnen zijn?

Tom van den Bogaerd
Tom van den Bogaerd
28-04-2020 10:55

Verwacht zelf dat ook dit evenement in 2020 niet zal doorgaan en er geen wielerevement meer zal plaatsvinden en wij moeten uitzien naar 2021.