Corona Cup op de Zwift

De Italiaanse ploegleider van de Franse Cofidis-ploeg Roberto Damiani slaakte afgelopen week een opmerkelijke, wanhopige noodkreet waarmee hij een hongerstaking aankondigde. Ik probeerde mijzelf in zijn schoenen te verplaatsen. Hij zat op dit moment met drie andere professionele wielerploegen gevangen in een luxe hotel in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten.

De nationale wielerronde werd donderdag 27 februari door de Noord-Italiaanse organisatoren afgeblazen nadat bij twee leden van een deelnemende ploeg het Corona-virus was vastgesteld. De twee resterende etappes werden geschrapt en er ontstond een chaotische situatie. De Arabische autoriteiten voerden uitgebreid tests uit. Ploegen werden al dan niet -deels- in quarantaine gezet, konden vervolgens alsnog het land verlaten. Media en organisatie probeerden via de kieren en gaten die de tests en de autoriteiten hen boden het land zo snel mogelijk te ontvluchten.

De arme Roberto meldde ondertussen dat de hometrainers voor zijn renners waren aangekomen. Kunnen ze tenminste op hun hotelkamer de fysieke en mentale aftakeling proberen een halt toe te roepen. Want voorlopig zouden zij tot 14 maart vast zitten. En wie weet wat hen bij terugkeer nog allemaal wacht…

Een ziekenwagen arriveert bij een van de hotels waar 612 personen van de UAE Tour zijn opgesloten nadat het Corona-virus bij een team werd geconstateerd.
FOTO: RAYMOND KERCKHOFFS

Dezelfde Italiaanse organisator probeerde tevergeefs met man en macht de iconische wielerkoers Strade Bianche over de witte veldwegen van Toscane te redden. Gevolgd door de zevendaagse etappekoers Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Ook deze koersen werden prooi van de Corona-pandemie. Diverse ploegen hadden zich al teruggetrokken voor de wedstrijden en het wagenpark dat onderweg naar Italië was rechtsomkeer laten maken. Andere ploegen zijn vruchteloos afgereisd. Van een ‘level playing field’ en een eerlijke competitie is in deze pure chaos geen sprake meer. Parijs-Nice koerste zeven dagen door, terwijl de hele sportwereld werd stilgelegd. Opnieuw bleek er bij de teams geen enkele eensgezindheid. Inmiddels ziet het er naar uit dat we geen enkele voorjaarsklassieker te zien krijgen.

De kapseizende wielerwereld had de ultieme kans zich solidair te tonen met Roberto en zijn in Abu Dhabi opgesloten ploegje. En een middelvinger op te steken tegen het virus. Tegenwoordig kunnen renners het met een moderne fietstrainer thuis tegen elkaar opnemen. Internet en speciale software volstaan. Een beetje slimme softwareontwikkelaar als Zwift ontwikkelt een Corona Cup wedstrijdencyclus over de parcoursen van de afgelaste wedstrijden en niemand hoeft zijn kot meer uit. De wielerfans met een trainer kunnen thuis ook meedoen. Fuck Corona.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments